Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na današnjem sastanku o isplati plata za januar i februar rudarima RMU Zenica.

Oko 300 rudara iz sedam rudnika Koncerna JP Elektroprivreda BiH protestovalo je danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Protest je organizovan po zaključku Saveza samostalnih sindikata radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine, koji ni jučer nije uspio postići dogovor o isplati plate za rudare Rudnika mrkog uglja Zenica, kojima nije isplaćena plaća ni topli obrok za januar i februar ove godine.

Tokom protesta uslijedio je sastanak dvije delegacije, a kojem su prisustvovali predstavnici Sindikata, Vlade FBiH i direktor Elektroprivrede BiH.

Ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić kazao je da potvrđuje da Vlada i sindikati imaju apsolutnu sinergiju.

"Svjesni smo da moramo češće razgovarati i nalaziti rješenja. Utvrdili smo da postoje finansijska sredstva u budžetu Federacije BiH koja će kroz određene procedure nastojati iskoristiti u narednom periodu za isplatu plata rudarima rudnika u Zenici", kazao je Lakić, te dodao: “Narednih dana ćemo saopćiti šta je to budućnost rudnika Zenica. Budućnost Zenice za naredni period će odlučiti stručni tim. Mi smo dobili elaborat, stručni tim, ga analizira i u narednih 15-tak dana ćemo saopćiti šta je to daljnja budućnost rudnika Zeniza.