Prigodnim programom u Studentskom hotelu Mostar u petak je otvorena manifestacija „Uzor si mi, Poslaniče“, kojom se obilježava mjesec rebil-evvel, mjesec rođenja posljednjeg Božjeg poslanika Muhameda a.s.

O značaju manifestacije, koja će trajati do 15. oktobra, govorili su glavni imam Medžlisa IZ Mostar Dino ef. Maksumić i direktor Medrese hafiz Aid ef. Tulek, dok je njen sadržaj i programe predstavio pomoćnik glavnog imama Kenan ef. Ovčina.

- U narednih mjesec dana imat ćemo mnogobrojne programe koji su direktno vezani za tradiciju Božjeg poslanika, za njegovo življenje islama, za poruke i pouke koje nam je ostavio, ali imat ćemo i druge sportske i kulturne aktivnosti - kazao je Dino ef. Maksumić.

Naglasio je kako je cilj manifestacije vjernicima ponuditi duhovno osvježenje i duhovnu okrepu.

- Cilj je da se malo više i intenzivnije sjećamo našeg Poslanika u ovom mjesecu u kojem je istorijski zabilježeno da je i rođen. Također, cilj je da još bolje upoznamo život Poslanika Muhameda a.s., da živimo te univerzalne lijepe poruke, da budemo bolji prema sebi i prema okruženju, prema svim ljudima sa kojima dolazimo u dodir u našem svakodnevnom životu, da naše dobročinstvo bude veće, jače i intenzivnije i da nam to bude neki trening koji će nam biti dovoljan za naredni period - istakao je ef. Maksumić.

Dodao je kako su slične manifestacije lijepa tradicija koja se ustoličila zadnjih nekoliko stoljeća u mnogim zemljama gdje muslimani žive, pa tako i u BiH.

- Dakle, očekuje nas jedna gozba duhovnosti u ovome periodu - poručio je ef. Maksumić.

Pomoćnik glavnog imama Kenan ef. Ovčina kazao je kako ovogodišnja manifestacija broji više od trideset sadržaja te da će u sklopu nje biti održano devet namjenskih predavanja, tri promocije knjiga, jedna tribina, sedam posjeta domovima za stara i nezbrinuta lica, srednjim i osnovnim školama, domovima djece za poteškoćama u razvoju, kao i predškolskim ustanovama.

U sklopu manifestacije održat će se, uz ostalo, ciklus predavanja za mlade "Poslanik u priči“, mevludske svečanosti po džematima, Večer Kur'ana i mevluda za žene, Mektebska olimpijada te predavanje "Naučno naslijeđe islama u povodu 1050. godišnjice od rođenja Abu Rayhna al Birunija“.

Također, bit će upriličena promocija knjiga "40 hadisa o snazi duhovnosti s komentarom“ autora prof. dr. Zuhdije Hasanovića i "Bošnjačko življenje islama- običaji i pobožne prakse“ autora dr. Elvira Duranovića, kao i promocija zbornika radova "Uloga i značaj imama u procesu povratka" sa naučnog skupa održanog u Stocu.

U sklopu manifestacije objavljen je i literarni konkurs o Poslaniku na temu "Rodi nam se mjesec usred tamne noći, evo ga dolazi, radujte se oči“ za učenike srednjih škola i studente, koji je otvoren do 20. septembra.

Centralna mevludska svečanost održat će se 26. septembra u Koski Mehmed- pašinoj džamiji u 20.30 sati. Svečanost otvaranja svojim nastupom obogatio je hor Karađoz-begove medrese.

Manifestaciju "Uzor si mi poslaniče" organizuje Medžlis Islamske zajednice Mostar u saradnji sa Karađoz–begovom medresom, Info–servisom za mlade (Mreža mladih Medžlisa), Centrom za učenje Kur’ana i Odjelom za brak i porodicu.