Društvo | 24.11.2023.

Sarajevo

Svečano obilježena peta godišnjica rada Studentskog centra Islamske zajednice u BiH

Studentski centar je svečano otvoren 24. novembra 2018. godine, uz prisustvo velikog broja zvanica. Danas je Studentski centar ponos Islamske zajednice i vrijednost prepoznata u širem društvu.

R. I.

Akademija povodom obilježavanja pete godišnjice rada Studentskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i povodom Dana državnosti BiH održana je danas u Studentskom centru u Sarajevu.

Kako je naglasio na obilježavanju zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes ef. Ljevaković, Islamska zajednica uspjela je u relativno kratkom periodu, s prijateljima iz Turske, završiti Studentski centar i studentima otvoriti vrata tog centra.

“U Centru borave studenti Fakulteta islamskih nauka, ali i studenti drugih fakulteta. Studenti imaju u tom centru lijep, ugodan, za življenje siguran ambijent kao i razne aktivnosti bitne za formiranje njihove ličnosti, kako u obrazovnom, tako i odgojnom smislu. Vjerujemo da će oni, koji borave u tom domu, uspjeti da se izgrade na način da budu korisni članovi svojih porodica, svoje domovine, svog naroda, ali i Islamskoj zajednici”, kazao je Ljevaković.

Između ostalog, poručio je da Islamska zajednica nastoji iznaći pravi put u realizaciji ciljeva.

“Radeći na tom planu, obnovili smo porušene i izgradili nove džamije, osnovali obdaništa, modernizirali i osavremenili mektepske učionice, otvorili medrese i fakultete, osnovali institute i biblioteke, unaprijedili medije i mrežno se uvezali unutar Zajednice. Time smo uspostavili tješnju, kvalitetniju međusobnu saradnju. Na koncu, prije pet godina, smo izgradili i taj centar. To već daje iznimno dobre rezultate, kojima smo težili. Ono što su druge obrazovne ustanove u našoj zemlji ali i svijetu, izgubile, mi smo sačuvali. Nismo se posvetili samo obrazovanju učenika i studenata, nego i njihovom odgajanju. Centar je građen i s tom svrhom i u punom kapacitetu vrši tu svoju ulogu”, akcentirao je zamjenik reisu-l-uleme.

Ocijenio je da se u Centru mladi izgrađuju, kao ličnosti i oblikuju svoje karaktere po izvornim načelima, te takvi ulaze u život.

“Zato su oni, koji su ovdje boravili za vrijeme studija, ne samo obrazovani već i duhovno i moralno izgrađeni, te socijalno osviješteni, svjesni svoje uloge kao čovjeka i svog životnog zadatka. Islamska zajednica im je osigurala sredstva i oni su se tim sredstvima koristili i uspinjali do visina”, naglasio je Ljevaković.

Direktor Studentskog centra Ismail ef. Smajlović naglasio je da se, nakon pet godina rada, Studentski centar sadržajima i kvalitetima nametnuo kao mjesto važnih aktivnosti u Islamskoj zajednici.

“Postao je mjesto susreta, edukacije i saradnje studenata, ali i svih institucija, organa i ustanova Islamske zajednice u BiH. U proteklih pet godina ostvarene su uspješne saradnje sa studenatima, obrazovnim ustanovama, državnim organima i drugim organizacijama u provedbi projekata koji su doprinijeli kvaliteti funkcioniranja Studentskog centra kao odgojno-obrazovne ustanove Islamske zajednice”, kazao je Smajlović.

Govoreći o radu u budućnosti, direktor Smajlović je poručio da žele biti prepoznatljivi kao centar izvrsnosti u kojem će svaki student moći da zadovolji studentske potrebe i iskaže talente.

“Nastojat ćemo da, poboljšavanjem uslova, razvijemo radni mentalitet uključivanjem studenata u društveno koristan rad i vannastavne aktivnosti koje su njima interesantne. Dugoročni cilj Studentskog centra je da, u narednom periodu, poboljša uslove u svim segmentima rada da bismo iskoristili sve kapacitete na raspolaganju. Pratit ćemo potrebu i predložiti osnivaču proširenje smještajnih kapaciteta u Sarajevu i uspostavu domova u drugim područjima Islamske zajednice”, najavio je Smajlović, te je iskazao zahvalnost svima koji pružaju podršku rukovodstvu Centra u radu i razvoju.

U okviru programa prikazan je dokumentarni film o kompletnom procesu realizacije projekta Studentskog centra od ideje do izgradnje, te je kao pobjednica literarnog konkursa o temi “Moj život u Studentskom centru” proglašena Sumeja Sjerotanović.

“Kad je objavljen konkurs za pisanje tog rada, kazala sam sebi da to moram da iskoristim jer ja u ovom centru nisam samo doživjela život, da živim, da prespavam, da učim, nego sam doživjela neke stvari koje su dotakle moju dušu. Meni je Sarajevo omiljeni grad, ali mislim da Sarajevo ne bih doživjela onako kako sam doživjela da ne živim ovdje. Potaklo je ne samo produktivnost moje duše, nego i razuma”, izjavila je Sjerotanović.

Uručene su i zahvalnice institucijama i pojedincima za doprinos u radu Studentskog centra – dr. Muameru Tinjaku, prof. dr. Amrudinu Hajriću, mr. Seidu Eminoviću, Vladi Tuzlanskog kantona, Vladi Sradnjobosanskog kantona, Vladi Unsko-sanskog kantona i Gradu Sarajevo.

Uime dobitnika zahvalnica, tom prilikom prigodno se obratio dr. Muamer Tinjak, bivši direktor Studentskog centra, koji je uveliko zaslužan za uspostavu menadžmenta, organizaciju zaposlenika i kompletnog funkcioniranja Centra.

“Danas je poseban dan jer obilježavamo pet godina postojanja Studentskog centra i zahvaljujem rukovodstvu Centra za organizovanje tog događaja i zahvalnicu za rad. Osjećam čast i zahvalnost što sam imao privilegiju rukovoditi tim projektom i raditi s tako posvećenim i predanim ljudima”, kazao je on.

Kako je naveo, kad su prije pet godina “krenuli u ovu avanturu, naša zajednička vizija bila je kreirati kvalitetno okruženje za naše studente i zadovoljiti sve njihove potrebe u vezi sa studiranjem”.

“Također smo željeli postati centralna institucija u zajednici po pitanju organizacije događaja i pružanja usluga. Danas s ponosom mogu reći da smo ostvarili tu viziju i to ne bi bilo moguće bez velikog entuzijazma kolega s kojima sam radio i posvećenog rada svih nas. Zahvalnica, koju danas dobijam, nije samo priznanje za mene kao pojedinca, već i za sve nas koji smo zajedno izgradili Studentski centar. Simbolizira našu zajedničku viziju i napor koji smo uložili u stvaranje tog centra koji danas služi našoj zajednici na mnogo načina”, poručio je dr. Tinjak.

Studentski centar je svečano otvoren 24. novembra 2018. godine, uz prisustvo velikog broja zvanica. Danas je Studentski centar ponos Islamske zajednice i vrijednost prepoznata u širem društvu, saopćila je MINA.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Dnevnik Anne Frank i banalnost izraelskog zla

Večeras se u domovinu vraća prva grupa hadžija

Kroatizacija jezika Mostaraca na obje strane Neretve je završena

NAPOLEONOV POHOD NA RUSIJU 1812: Glad je bila takva da je vojska jela i ljude i konje