Huskić napominje kako su u proteklih dvije i po godine izvršili eksproprijaciju 600 parcela na spomenutoj dionici ukupne površine oko 500.000 kvadratnih metara te radili na planiranju, projektovanju i obezbjeđenju potrebnih dozvola.

- Nakon što smo JP Autoceste FBiH danas predali potrebnu dokumentaciju, odabrani izvođači mogu početi prve radove. Ovo je najveća investicija u Općini Tešanj, nakon čije ćemo realizacije dobiti priključak na Koridor Vc te pristup mreži evropskih puteva. Za oko 2.700 privrednih subjekata, koji godišnje ostvare izvoz od 500 miliona KM te koji zapošljavaju oko 14.000 radnika te za našu općinu, to znači i novu fazu razvoja u decenijama pred nama - istakao je u izjavi za Fenu načelnik Huskić.

Spomenuta dionica bit će duga 8,5 km, a na njoj će biti izgrađeno sedam mostova i dvije petlje, dok je vrijednost radova 143 miliona eura.

- Treba napomenuti kako je ova dionica bila, prema ranijim planovima, planirana kao posljednja na Koridoru Vc te je planirano da bude izgrađena do 2028., ali je na intervenciju Vlade FBiH stavljena u viši prioritet te bi trebala biti završena do 2025. godine. Za nas je to vrlo važno i zato smo zahvalni Vladi FBiH - kazao je Huskić, koji napominje da će se kroz tu općinu graditi još jedna dionica na spomenutom koridoru.

Radi se o dionici Medakovo (Tešanj) - Ozimica (Žepče), koja će biti duga oko 11 kilometara te na kojoj će biti probijen i tunel “Crni vrh”, koji bi trebao biti dug oko 1,8 kilometara.