Skoro sve u priči o minimalnoj plati u Federaciji Bosne i Hercegovine prožeto je lažima. Vlada Federacije usvojila je na hitnoj sjednici 29. decembra 2023. iznos najniže plate u Federaciji BiH od 619 maraka, a to je objavljeno u Službenom listu Federacije BiH. To je zapravo i jedina istina. Sve ostalo u priči o minimalnoj plati su laži.

Za početak, u odluci koja je objavljena u Službenom listu navedeno je da je iznos minimalne plate usaglašen, kako to zakon propisuje, sa Ekonomsko-socijalnim vijećem za Federaciju BiH. Međutim, istina je da Ekonomsko-socijalno vijeće niti je konstituisano, niti se Vlada konsultovala sa ESV-om.

Druga velika laž odnosi se na iznos minimalne plate. Tokom cijele prošle godine ministar razvoja, poduzetništva i obrta, te zamjenik federalnog premijera Vojin Mijatović najavljivao je da će minimalna plata u Federaciji BiH od 1. januara 2024. godine iznositi 1.000 maraka. Tvrdio je da će do kraja 2023. godine biti usvojen set fiskalnih zakona koji će omogućiti da minimalna plata bude 1.000 maraka. Umjesto toga, u novu godinu zakoračili smo bez seta fiskalnih zakona i rasterećenja privrede, te minimalnom platom od 619 maraka. Za to vrijeme, entitet Republika srpska je usvojio odluku o minimalnoj plati u iznosu od 900 maraka.