Sutkinja Graciela Gatti Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) poručila je na konferenciji održanoj danas u Sarajevu kako je krucijalno da buduće generacije znaju istinu o prošlosti kako bi bili svjesni značaja prevencije sličnih događanja u budućnosti.

Javna Ustanova „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“, u saradnji sa Programom Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MKSJ) u Hagu i Centrom za postkonfiiktna istraživanja, organizirala je poludnevnu konferenciju "Genocid u Srebrenici: Od sudnice do učionice. Činjenice utvrđene pred Tribunalom / Mehanizmom i njihovo korištenje u obrazovanju."

Podsjetivši da je jučer obilježena 28. godišnjica Genocida u Srebrenici, Santana je ponovila solidarnost sa porodicama žrtava Genocida.

Naglasila je značaj očuvanja istine naspram pokušaja negiranja Genocida.

Ona je podsjetila na presude internacionalnog suda kazavši kako "još jednom ponavljam ovdje da je počinjen Genocid".

"Krucijalno je da buduće generacije razumiju kompleksnost sukoba devedesetih i da znaju istinu o tome šta se dogodilo. Moraju biti svjesni ljudskih priča iza statistika i moraju biti svjesni značaja prevencije sličnih događanja u budućnosti. U tome veoma značajnu ulogu imaju materijali Mehanizma, koji podrazumijevaju precizne i opsežne elemente poput iskaza svjedoka. Edukatori moraju biti svjesni značaja razvijanja kritičkog mišljenja kod učenika u potrazi za istinom. Inkorporiranjem ovih materijala u obrazovni sistem uveliko će pomoći budućim generacijama razumijevanje svih dešavanja iz novije historije region", pojasnila je Santana.

Jednim od ključnih prioriteta svoga predsjedavanja Mehanizmom ocijenila je i nastojanje da materijali Haškog tribunala i Mehanizma budu dostupniji za izučavanje.

Kada Hotić, ispred Udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenice i Žepe“ je podsjetila da je ona samo jedna od preživjelih i jedna od boraca za istinu i pravdu.

Podsjetivši na presudu bivšim visokopozicioniranim dužnosnicima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, Hotić je kazala kako je time jasno da je Srbija izvršila Agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Agresija na Bosnu i Hercegovinu je, kako je kazala, bila prihvatanje ideje Slobodana Miloševića da se zagadi i uništi jedna livada puna cvijeća, kakva je Bosna i Hercegovina i da ona nestane.

"Nadam se da će se u obrazovni sistem uvesti istina o Srebrenici, kako bi vratili Bosni i Hercegovini onu ljepotu koju smo imali prije. Nisu narodi krivi, krive su pogrešne politike i pogrešne vođe", kazala je Hotić.

Izrazila je nadu da će se u školskim udžbenicima u sažetku naći prava istina o Srebrenici, kako bi buduće generacije mogle da spriječe slično zlo u budućnosti.

U sklopu Konferencije planirano je i potpisivanje Sporazuma o saradnji između JU „Fonda Memorijala Kantona Sarajevo“, Centra za postkonfliktna istraživanja i Programa Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobom.