Prije desetak godina među investitorima ili, bolje rečeno, ljudima željnim brze i sigurne zarade koji imaju novca, zavladala je prava pomama za malim hidroelektranama. Sve što je trebalo za sigurnu zaradu jeste dobiti koncesiju i izgraditi postrojenje, te dobiti energetsku saglasnost od Regulatorne agencije za električnu energiju, a operater za obnovljive izvore energije i kogeneraciju ili elektroprivrede bio je dužan, po garantovanoj cijeni, otkupiti proizvedenu energiju.

Činilo se da je sve bajka. Ali pitaju se nešto lokalne zajednice: nakon što je postalo jasno da male hidrocentrale uništavaju rijeke, negativno utječu na biodiverzitet, a koristi za društvo skoro da i nema, krenula je pobuna protiv malih hidrocentrala. Treba biti pošten pa reći, dobrim dijelom i izdašno finansirana od sponzora “nevladinog sektora”. Na kraju je Parlament Federacije BiH zabranio izgradnju malih hidroelektrana.

Ali investitori su našli nove prilike za ulaganje u proizvodnju električne energije, koja donosi sigurnu dobit, ali i mogućnost korištenja električne energije iz vlastite proizvodnje za vlastite potrebe. Novi hit su solarne elektrane i elektrane na bioplin.

FERK je na posljednjoj sjednici dao čak četiri dozvole za rad proizvođačima električne energije u elektranama na bioplin. Sve četiri se nalaze kod Kalesije, u sprečanskom polju, i sve četiri imaju godišnji kapacitet proizvodnje električne energije od 1.200 MWh. Garantovana otkupna cijena električne energije iz ovih postrojenja kreće se od 0,141 KM po kWh do 1,148 KM po kWh.

No, ipak je isplativije proizvoditi električnu energiju u solarnim fotonaponskim elektranama, o čemu svjedoči i broj dozvola izdatih za ovu vrstu elektroenergetskih postrojenja. Na posljednjoj sjednici FERK-a dato je čak šest dozvola za rad solarnih fotonaponskih elektrana.

Razlog njihove popularnosti jeste garantovana otkupna cijena električne energije. Operater za obnovljive izvore najviše plaća za struju dobijenu iz solarnih elektrana – od 0,36 KM po kWh do 0,91 KM po kWh. Najniža cijena za struju iz solarnih elektrana dvostruko je viša od cijene električne energije proizvedene u vjetroelektranama i hidroelektranama.