Šumski grad (Forest City) smatra se jednim od najkontroverznijih projekata u povijesti Malezije. Investicija od 100 milijardi dolara je na koncu završila kao „grad duhova“, a populacija je oko 100 puta manja od očekivane. Cijene nekretnina su previsoke za lokalno stanovništvo, a stranci ga smatraju lošim ulaganjem, navodi se kao jedan od razloga propasti.

Grad se nalazi u Johor Bahrui, sjeverno od Singapura, a izgradio ga je Country Garden, najveći kineski građevinski koncern. Forest City je ogroman: prostire se na 1.740 hektara, npr. četiri puta je veći od Monaka.

Maketa Šumskog grada

Očekivalo se da će u naselju živjeti oko 700.000 ljudi, a 2019. godine u njemu je živjelo samo oko 500 ljudi.  Od tada se populacija povećala na nekoliko hiljada (neki tvrde da tamo trenutno živi 9 hiljada ljudi), ali to i dalje čini manje od 5% očekivanog broja stanovnika.

Danas u Forest cityju može se vidjeti deseci luksuznih stambenih zgrada, prodajne galerije, trgovački centri, međunarodne škole i razna odmarališta, ali ne mogu se vidjeti znakovi života, a mnogi stanovi su označeni kao "brzo se prodaje" ili "prodani".

Country Garden tvrdi da je do sada prodao više od 20.000 stambenih jedinica, a cijene stanova su posljednje godine znatno porasle. 2017. godine, cijene stanova u Forest Cityju počinjale su od 740.864 malajske ringita (170.000 dolara). Danas se stambeni apartmani prodaju i za 5 milijuna malajskih ringita (1,14 milijuna dolara). Za usporedbu, prosječna prodajna cijena nekretnina u Johor Bahrui, gdje se nalazi Forest City, iznosi 619.633 malajska ringita (141.000 dolara).

Forest City se nalazi u Iskandarskoj posebnoj ekonomskoj zoni Malezije, što mu daje status zone bez carina i čini duhanske i alkoholne artikle vrlo jeftinima. Stoga, mnogi posjećuju Forest City samo da bi se opijali. Ipak, problemi Forest Cityja idu dublje od nedostatka interesa među kupcima i posjetiteljima. Iako je predstavljen kao "živi raj" i "zeleni, futuristički grad", neki stručnjaci su ga opisali kao ekološku tempiranu bombu.

Forest City je djelomično izgrađen na nasukanom zemljištu iz tjesnaca Johora. U ocean je ispražnjeno oko 163 milijuna kubičnih metara pijeska kako bi se izgradio ovaj megaprojekat. Neki stručnjaci tvrde da brzina izgradnje zajedno s nasipanjem zemljišta predstavlja opasnu kombinaciju. "Unatoč tehnološkim inovacijama koje se koriste za nasipanje i izgradnju, pijesak bačen na blato na dnu mora treba više vremena od javno objavljenog vremena da se slegne", napisala je Serina Rahman, znanstvenica i istraživačica iz Malezije, u svojoj knjizi "Johor's Forest City Faces Critical Challenges" iz 2017. godine. Na nekim zgradama naselja pojavili su se pukotine, a dijelovi ceste su potonuli, napisala je.

Country Garden pak tvrdi da je tvrtka dobila "sve relevantne dozvole i odobrenja za svoj razvoj" i da se izgradnja grada odvija "u skladu s zakonima i propisima". Dodali su da nikada nisu zanemarivali prirodni krajolik, zaštitu okoliša i inicijative društveno odgovornog poslovanja.

Radna snaga tokom izgradnje sastojala se od radnika s niskim plaćama iz Južne Azije ili kopnene Kine, izvještavao je Foreign Policy 2019. godine. Neki su bili prisiljeni vratiti se kući nakon što su saznali za svoj ilegalni radni status ili da će biti plaćeni puno manje nego što su očekivali.

Muhammad Najib Razali, profesor nekretnina na Malezijskom tehnološkom sveučilištu, proveo je opsežna istraživanja urbanog planiranja i nekretnina u Johor Bahrui.

"Glavni razlog je što su stanovi skupi - nedostupni su za lokalno stanovništvo", rekao je. Prosječna godišnja plaća u Maleziji iznosila je 24.744 malajska ringita (oko 5.651 dolara) u 2020. godini. Što se tiče stranih kupaca, postoji još jedna prepreka koja ih sprječava da kupe nekretninu.

"Razgovarali smo s razvojnim programerom i rekli su nam da su njihovi glavni ciljni kupci Singapurci i stranci", rekao je Najib. Međutim, Singapurci su odvraćeni brojem neuspjelih projekata u Maleziji, nastavio je. 2021. godine u zemlji je bilo 79 napuštenih stambenih projekata. Iako Forest City i dalje ostaje u statusu razvojnog projekta u tijeku, njegova reputacija grada duhova ne pomaže mu privući globalne kupce.

"Objekt nije uspio privući Singapurce", rekao je. Što se tiče Country Gardena, tvrtka vjeruje da će razvoj uspjeti u budućnosti - iako priznaju da to možda neće biti skora budućnost.