Sve je počelo sa trgovačkim sporazumom iz 1878. godine, između sultana arhipelaga Jolo, Mohameda Jamada al Alama, s domenama na raznim otocima u sadašnjim Filipinima i Maleziji, a u koji su bili uključen i konzul Austro-Ugarskog Carstva u Hong Kongu, baron Von Overbeck i britanski finansijer Alfred Dent. Potpisnici su iznajmili, s pravom iskorištavanja resursa, državu Sabah, golemi komad teritorije sjeverno od ogromnog otoka Borneo, u vlasništvu sultanata.

Ugovor je u kasnijim godinama obnovila kompanija British Empire of Borneo Company, a kasnije i sama Britanska imperija, koja je subrogirala svoje uvjete.

Nakon što je Malezija postala nezavisna 1963. bila je spremna iskorištavati naftna i plinska polja Sabaha, koja čine četvrtinu energetskih resursa zemlje. Područje također ima golemu proizvodnju palminog ulja. Iako je vlada iz Kuala Lumpura nekoliko desetljeća nastavila isplaćivati simboličan iznos sultanovim nasljednicima - oko 1200 dolara, odnosno 1100 eura - prestala je to činiti 2013. Te su godine malezijski borbeni avioni bombardirali regiju i kopnene trupe su je ponovno zauzele.

Naoružana grupa poslana s Filipina - zainteresirana za sporno područje - vjerojatno sljedbenici samoproglašenog sultana Jamalul Kirama III., krenula je u avanturu. Masakrirani su. Bilo je na desetine mrtvih.

Osam nasljednika za koje se pretpostavlja da su rodbina prvobitnog sultana odlučilo je tužiti malezijsku vladu putem međunarodne arbitraže, smatrajući da njihova prava proizlaze iz trgovačkog ugovora. Pakt iz 1878. jasno je naveo da će sve buduće sporove između strana rješavati britanski generalni konzul na Borneu. Međutim, konzula više nema na Blorneu a britanska vlada nije htjela udovoljiti zahtjevima sultanovih nasljednika da se umiješa u stvar.

Na temelju nekih mirovnih sporazuma kojima je Španija stekla domene Jolo 1878. - iako je osam godina kasnije, prema Madridskom protokolu, sjeverni Borneo ustupljen Ujedinjenom Kraljevstvu - nasljednici su izveli čudan potez i odlučili tražiti arbitražu u Madridu.

Stoga je Viši sud u Madridu odlučilo imenovati advokata Gonzala Stampa, koji je 30 godina specijaliziran za međunarodno posredovanje, kao arbitra u ovom slučaju.

Britanski investicijski fond za parnice, Therium, uložio je više od 20 miliona eura u promoviranje pravne stvari sultanovih nasljednika. “Ulaganje u zakonitost”, “Ulaganje u vladavinu prava”, “Ulaganje u pristup pravdi” su zvučni i plemeniti sloganima a u pitanju je ulaganje novca potrebnog za tužbu u zamjenu za postotka profita koji proizlazi iz presude. Prema nekim informacijam a odšteta kojoj se nadaju sultanovi nasljednici je 14 milijardi dolara.

Vlada Malezije već je podnijela zahtjev za poništenje tužbe. Međunarodna pravna kompanija Uría & Menéndez pridružila se timu globalnih konzultanata koji savjetuju Vladu Malezije. S druge strane, pravni tim tužitelja uspio je aktivirati mjere opreza za zapljenu imovine malezijske naftne i plinske kompanije Petronas u Luksemburgu i Nizozemskoj a isto su pokušali, ali bezuspješno, u Francuskoj. Sada svi čekaju s nestrpljenjem konačnu odluku arbitraže.