Šahnama, također poznata kao Knjiga o kraljevima, epska je pjesma koja sadrži 50.000 rimovanih dvostiha, koji govore o historiji perzijskih vladara. Napisao ju je perzijski pjesnik Firdusi između 977. i 1010. godine.

Stranica koji je na aukciji napravljena je za šaha Tahmaspa iz Perzije u 16. vjeku. Rukopis su tokom dvije decenije ilustrovali neki od najboljih umjetnika tog vremena.

Benedict Carter, šef odjela za islamsku i indijsku umjetnost Sotheby'sa, rekao je da je šah Tahmaspova Šahnama odlična verzija rukopisa jer je "uključivala tako ogroman smisao za produkciju, koristeći najveće umjetnike tog vremena u kraljevskom ateljeu".

Carter je rekao da je stranica "pravo svjetsko remek-djelo", a jedini evropski ekvivalent bi bio "ako postoji takav rukopis koji su ilustrovali svi veliki renesansni umjetnici tog doba za vladara".

Šahnama šah Tahmaspa prikazuje heroja Rustema kako oporavlja svog voljenog konja Rakhša, nazvanog po perzijskoj riječi za munju. Stranicu je naslikao Mirza Ali, jedan od najboljih umjetnika svoje generacije i sin sultana Muhameda, jednog od najvećih perzijskih slikara, koji je također radio na rukopisu.

Carter je rekao da stranica ima "ogromnu količinu detalja" sa slikom koja se prelijeva na margine stranice. “Možeš se izgubiti u slici”.

Rukopis naručio car šah Ismail, osnivač iranske dinastije Safavida. Kada je umro, njegov sin šah Tahmasp, u to vrijeme tek dijete, nastavio je da nadgleda posao. Kada je završen, dat je sultanu Selimu II, vladaru Osmanskog carstva kao diplomatski poklon. Njegovi vlasnici od tada uključuju porodicu Rothschild.

Rekordnu cijenu za bilo koje islamsko djelo na papiru drži stranica iz istog rukopisa, koju je 2011. prodat u Sotheby'su za 7,4 miliona funti (oko 16 miliona maraka), a sada se nalazi u Muzeju Aga Kana u Torontu, Kanada.

Stranice Šahname nalaze se u zbirkama muzeja uključujući Metropolitan Museum of Art u New Yorku, Smithsonian Institution u Washingtonu, Zbirku islamske umjetnosti Nasser D Khalili u Londonu i Muzeju suvremene umjetnosti u Teheranu.

Stranica će biti na aukciji u sklopu prodaje Sotheby's Arts of the Islamic World i Indije 26. oktobra. Ostali predmeti koji se prodaju na aukciji uključuju iluminirani Kur'an iz 1575-76. godine, za koji se procjenjuje da košta između 400.000 i 600.000 funti (0,8-1,2 miliona maraka).