Strani studenti, akademici i radnici koji počine antisemitska djela ili budu hvalili Hamas suočavaju se s protjerivanjem iz Velike Britanije prema planovima koje je izradilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Robert Jenrick, ministar imigracije, zadužio je nadležne da otkriju način na koji se mogu poništiti vize iz razloga nacionalne sigurnosti ako postoje dokazi o diskriminaciji ili podršci Hamasu.

Time se slijedi sličan potez Géralda Darmanina, francuskog ministra unutrašnjih poslova, koji je naredio da se svi stranci koji počine antisemitska djela odmah protjeraju iz zemlje. Trojica su već izbačena iz Francuske.

Ujedinjeno Kraljevstvo može poništiti vize studentima, radnicima i posjetiteljima iz razloga nacionalne sigurnosti ili ako se ocijeni da je to korisno za javno dobro, pod uslovom da postoje odgovarajući dokazi.

Prorektori su već upozorili studente da se suočavaju s kaznenim istragama ako izraze podršku Hamasu nakon subotnjeg upada.

Studenti su navodno prijavljeni policiji nakon što su palestinska društva na nekim univerzitetima hvalila Hamas na društvenim mrežama nakon napada u kojem su ubijene stotine civila.

Akademici su također optuženi da opravdavaju napade militanata Hamasa na civile u objavama na internetu, uključujući onu u kojoj se kaže da su ubistva nastala  kao “posljedica partijanja na ukradenoj zemlji”.

Londonski University College potvrdio je da istražuje akademika zbog ponovnog objavljivanja komentara od 7. oktobra u kojem se kaže da je palestinska “osveta” bila “potpuno opravdana”.

Izvor iz Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je za The Telegraph: “Vidjeli smo neke bolesne prikaze antisemitizma i veličanja terorizma. Ako se oni u Ujedinjenom Kraljevstvu s vizama ponašaju na ovaj način, jasno je da u prilog općem javnom dobru ide to da im se viza poništi i ukloni, kao što to zakon dopušta. Važno je da britanska jevrejska zajednica zna da je zaštićena i da uspostavljamo osnovne norme ponašanja za one koji ostaju u Ujedinjenom Kraljevstvu.”

Podrazumijeva se da službenici Ministarstva unutarnjih poslova već pregledaju neke od komentara studenata kako bi ustanovili mogu li i kako poduzeti radnje za ukidanje njihovih viza.

Gillian Keegan, ministrica obrazovanja, pisala je prorektorima sveučilišta tražeći od njih da djeluju “brzo i odlučno” kako bi se iskorijenile “implicitne ili eksplicitne” prijetnje jevrejskim studentima.

“Vidjeli smo dokaze da brojna studentska društava, koja podržavaju Palestince, šalju huškačke poruke koje pokazuju podršku Hamasu, koji je, kao što znate, zabranjena teroristička organizacija”, napisala je Keegan.

Suella Braverman, ministrica unutrašnjih poslova, također je pozvala policiju da zauzme pristup nulte tolerancije kako bi zaustavila i procesuirali “antisemitski” iskazi podrške Hamasu .

Rekla je da očekuje da će policija “upotrijebiti svu snagu zakona” protiv bilo koga ko podržava Hamas nakon što je na društvenim mrežama objavljeno niz postova u kojima se slave napadi na Izrael.