Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda i visokopozicionirani član SDP-a Igor Stojanović idealom bosanskohercegovačke države smatra model iz najgorih vremena bivše Jugoslavije, iz doba kada je Jugoslavija funkcionirala na staljinističkim principima ekstremnog obračuna s oponentima i političkim protivnicima. To podrazumijeva da se Stojanović zalaže za to da neistomišljenike pojede mrak i da završe na Golom otoku te to smatra funkcioniranjem svake normalne države

Stojanović je u jučerašnjem nastupu za FACE TV, komentirajući plakate koji su nedavno osvanuli na ulicama Sarajeva, na kojima se lideri trojke imenuju “Babinim sinovima” (Fikreta Abdića), njegovom kreatoru presudio po kratkom postupku: “U Jugoslaviji bi završio na Golom otoku, mrak bi ga pojeo. I u svakoj normalnoj državi neko ko bi vrijeđao na takav način nekoga ko je branio državu bi tako završio. U Sarajevu to postaje normalno.”

No, to nije sve jer Stojanović se tokom emisije obrušio na SDA riječima da im je bitnija džamija i nacionalni identitet od države.

“SDA uvijek presudi da je važnije biti Bošnjak, a ne Bosna i Hercegovina. Da je važnije ići u džamiju, a ne država. Da je važniji taj nacionalni identitet, a ne procesi koji podižu demokratiju na veći nivo u Bosni i Hercegovini. Bojim se i siguran sam da najveću štetu tu SDA možda pravi upravo Bošnjacima”, rekao je Stojanović dalje sugerirajući da se ne može ući u Europsku uniju kao Bošnjak i musliman za što je dokaz i blokada ulaska Turske u tu zajednicu država.

Međutim, i sam je priznao da za razliku od drugih sredina, poput Banje Luke, on može u Sarajevu slobodno iznositi svoje stavove kao Srbin te da će sa na prisustvo srpske manjine morati naviknuti u Sarajevu. I doista može šta god želi slobodno iznositi, ali očito ne smatra da stavove mogu donositi i njegovi neistomišljenici koje bi on normalizirao staljinističkim mrakom i Golim otokom.

Sve to zvuči još stravičnije ako uzmemo u obzir da Stojanović zalazi duboku u segment ljudskih prava miješajući nečiji zagovor prava na nacionalni i vjerski identitet sa sekularnim ustrojstvom države Bosne i Hercegovine.

Štaviše, Stojanović cijeni da se ono o čemu on govori i za šta se zalaže preslabo promovira u javnosti te najavljuje “ekstremnu promociju onoga o čemu priča” i “da se za to bori unutar SDP-a”. Tu borbu za “naš način života”, usput, ovaj SDP-ovac smatra “civilizacijski prihvatljivim” modelom.