Aktuelni predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski ide po svoj drugi mandat pod motom "Predsjednik za sve". Ono što karakteriše ovaj slogan su vrline Pendarovskog kao „oca nacije“ koji nikada nije pravio kompromise sa strateškim državnim interesima, ali i kao jedinstvene političke ličnosti oko koje se ujedinjuju svi građani, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

Prvi krug izbora je 24. aprila, a drugi 8. maja zajedno sa parlamentarnim što dodatno pojačava političku utakmicu.

– Stevo Pendarovski se vodi demokratskim vrijednostima u politici. Za njega su strateški ciljevi država, članstvo u NATO-u i članstvo u EU. Pendarovski je inkluzivan u kreiranju politika i kao nijedan drugi predsjednik do sada jer uzima u obzir i marginalizirane zajednice. Za Stevu Pendarovskog glasat će Makedonci, Albanci, Bošnjaci, Turci, Romi, Vlasi i Srbi, kao i manje zajednice koje se ne pominju u preambuli Ustava. Pendarovski će biti predsjednik svih građana, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Sam izbor predsjednika Pendarovskog izvući će novu parlamentarnu većinu, koja će biti proeuropska i zalagati se za nastavak europskog puta zemlje, rekao je za Frontline predsjednik Stranke demokratske akcije Makedonije (SDA) Dželal Hodžić.

Predsjednik Partije socijalnog i ekonomskog progresa - POEN Rubin Zemon kaže da je prof. Dr Stevo Pendarovski jedini je kandidat koji je kompatibilan sa programskim ciljevima POEN-a i koji je u prethodnom mandatu predsjednika Republike pokazao da se država Republika Sjeverna Makedonija „odlično etablirala u NATO savezu, kao i sigurno idemo ka EU integracijama, štiteći istovremeno nacionalne interese svih građana, kao i kulturni, etnički i jezički identitet makedonskog naroda.”

- POEN kao protagonista multikulturalnog društva i interkulturalizma u liku prof. Dr Stevo Pendarovski pronalazi pravog lidera u izgradnji društvene kohezije i međuetničkog razumijevanja, rekao je Zemon za "Frontlajn".

Izvršni odbor POEN-a odlučio je da podrži kandidaturu Steve Pendarovskog za predsjednika Sjeverne Makedonije.

Iza kandidature Steve Pendarovskog, pored SDSM-a koji ju je kandidovao, stoje i LDP, NSDP, VMRO-NP, Stranka penzionera, kao i nekoliko partija etničkih zajednica Turaka, Roma, Srba, Vlaha, Bošnjaka...

Koalicioni kapacitet je veoma važno oruđe izbora, a posebno je vrijedan u drugom krugu izbora, kada će upravo ta široka međustranačka i međunacionalna podrška odrediti pobjednika na predsjedničkim izborima.

Aktuelni predsjednik i kandidat za novi mandat Stevo Pendarovski, govoreći o anketama za predstojeće izbore, istakao je da niko nikada, sa sedam kandidata, nije postao predjsednik u prvom krugu.

Pendarovski je jedinstvena politička pojava na Balkanu jer je on jedan od najjačih kohezivnih faktora na makedonskoj političkoj sceni. Uspio je čak pomiriti brojne struje unutar SDSM-u, pridobiti ogromnu većinu Albanaca, kao i manjinske zajednice.

Pored navedenog, Pendarovski jako uspješno balansira državne interese S. Makedonije u vrlo složenim i zategnutim regionalnim odnosima na Balkanu.