Socijaldemokratska partija je u više navrata posredovala u sukobima izmešu Naše stranke i Naroda i pravde, kazao je Dragan Stevanović (SDP) nakon što je jučer podnio ostavku na funkciju dopredsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Kako je za Faktor naveo Stevanović, mislio je na sukobe koji su se odvijali na nivou Grada Sarajeva i Općine Centar.

- Ja ne učestvujem u kreiranju političkih odnosa na višem nivou sem Općine Centra i Grada Sarajeva. Bilo je sitnih sukoba i na nivou Grada Sarajeva, ali u Općini Centar to dominira od starta, od prvog dana - rekao je on.

Potom je Stevanović pojasnio o kakvim sukobima je riječ.

- Upravo ovi koncepcijski sukobi i različita shvatanja mjesta i uloge načelnika, predsjedavajućeg Općinskog vijeća (Sejad Đozo), koji bi neke ingerencije koje u principu nema, stavova da ako mi se ne uradi ono što ja, kao klub ili vijećnik tražim, načelnik ne valja, dogovaranja izvan koalicijskih partnera sa samostalnim ili drugim vijećnicima. To su stvari koje su zaista od starta u Općini Centar prisutne. Nažalost, tako je. Bilo je i drugih sitnih pokušaja iz Naše stranke. I na njih smo reagovali. Ali konkretno i u principu NiP je problem - kaže on.

Pitali smo ga kakva je situacija trenutno u Općini Centar uoči sjednice na kojoj će se razmatrati zahtjev načelnika Srđana Mandića da se preispita Odluka o opozovu.

- Ima različitih spekulacija. Što se mene tiče, ja sam i za jednu i za drugu opciju. Nekako gledano, više bih volio i da idemo na referendum pa da građani kažu da li se u ovoj općini nije radilo ili se radilo. A evo, ko god ima oči može pogledati. Ali to je skup sport, a pogotovo se bojim da je sport koji neće moći dovesti do izbora novog načelnika narednih godinu dana s obzirom na ove procedure.

Vidite da to još uvijek stoji i u Starom Gradu. Od januara to se ne može raditi jer je iduća izborna godina i bojim se da bi ova grupa to mogla iskoristiti da postavi v.d. načelnika i iskoristi malo ove resurse jednu godinu dana, što je krajnje populistički - ističe Stevanović.

Ističe kako će on glasati protiv referenduma.

- Ne stoji nijedan ozbiljan argument sem ovih mahalskih indicija. To što se pozivaju na analogiju Starog Grada, čovjek je u Starom Gradu uhapšen i Općina ne može funkcionisati. Sasvim je logičan bio pristup da vijećnici naprave ono što su napravili. Logičnije bi bilo da svaki dužnosnik protiv kojeg se vodi istraga ili je uhapšen podnese sam ostavku. To bi bilo najmoralnije – zaključio je.