Na službenoj stranici Vlade Kantona Sarajevo 24. augusta ove godine najavljen je početak obnova tramvajske pruge na relaciji Ilidža – Marijin Dvor. “Radovi na toj dionici pruge se vrše prvi put nakon više od 60 godina. Ovo je najznačajniji projekt javnog prevoza koji će uveliko poboljšati njegov kvalitet i sigurnost”, kazao je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, a prenose na ovoj web stranici.

Mnogi mediji objavili su u naslovima ovu vijest, povodeći se nekritički za ministrovom riječima, pa se stekao dojam da u posljednjih šest decenija uopće nije rađena rekonstrukcija pruge, premda je u dva navrata, najprije 2004, a potom 2012. godine rekonstruirana pruga od takozvane S-krivine na Marijin Dvoru do Baščaršije, te od Baščaršije do Marijin Dvora.

A da li je ova ministrova izjava, koja se odnosila na dionicu od Marijin Dvora do Ilidže istinita, provjerili smo u bespućima internata?

Prema raspoloživim podacima rekonstrukcija pruge na ovoj dionici, tačnije od Tehničke škole na Marijin Dvoru do Veterinarskog fakulteta na Dolac Malti rađena je posljednji put 1982. godine, pred Olimpijske igre u Sarajevu i to novcem skupljenim iz samodoprinosa građana. Mnoge Sarajlije vjerovatno se sjećaju tog perioda, a kao podsjetnik ostala je i ova fotografija.