Iz Martin Broda startala je jutros 49. Una regata, vodena karavana duga 80 kilometara koja će proći kroz Bihać, Cazin i Bosansku Krupu. Iz Martin Broda, ka Štrbačkom buku, srcu Nacionalnog parka "Una“ krenulo je oko 400 učesnika iz BiH, Njemačke, Austrije, Hrvatske SAD i drugih zemalja.

Ova gotovo pola vijeka stara turistička manifestacija ljubiteljima vodenih i adrenalinskih sportova pruža nezaboravan provod u netaknutoj prirodi i uživanje na valovima jedne od najljepših i najčišćih rijeka u Evropi.

"Mi smo sa Neretve, došli na Unu i radujemo se uživanju, cijeli sam život na raftingu i ovo je meni ko džennet. Sve je čisto, uredno i za pohvalu da čuvaju ono što imaju", kaže Kerim Meškić, učesnik iz Konjica.

Organizator Nacionalni park "Una" je pripremio bogat kulturno zabavni program sve tri noći trajanja regate.

"Zahvaljujem se svim pokroviteljima i sponzorima koji nam pomažu i spremni smo za sve etape. Prvu etapu startalo je 400 učesnika, a sutra druga, najatraktivnija etapa od Štrbačkog buka do Bihaća, očekujemo 1.000 učesnika sa 100 plovila. Treća etapa od Kostela do Bosanske Krupe, koja se vozi u subotu za sve prijavljene učesnike ove je godine besplatna i očekujemo oko 350 učesnika", kazao je Amarildo Mulić direktor Nacionalnog parka "Una".

Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća istakao je da je Regata turistički brend Bihaća.

"Drago mi je da najveći dio Una regate prolazi kroz Bihać. To znači da ova manifestacija upotpunjuje i utiče na turističku ponudu našeg grada. Sretno svima koji kreću iz Martin broda, mi vas očekujemo u Bihaću gdje ćemo sigurno pripremiti dobru zabavu“, kazao je Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća.

Razvoj Unsko-sanskog kantona bazira se u značajnoj mjeri na turizmu i tu je regata svakako jedan od glavnih projekata, rečeno je na svečanom otvorenju regate sinoć u Martin Brodu.

"U ovoj širokoj lepezi predstavljanja Unsko-sanskog kantona, naših potencijala koje imamo kroz sportske, kulturne i turističke manifestacije, Una regata je ta koja je na vrhu i kraljica i zato se radujemo njenom ovogodišjem uspjehu koji nas naravno uvodi u pedesetu regatu slijedeće godine", kazao je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.

Sutra popodne u vrijeme dolaska učesnika Una regate u Bihać, u saradnji sa Gradskim sportskim savezom, bit će organizirani tradicionalni skokovi sa Gradskog mosta i skokovi sa zračnog jastuka a za sve posjetitelje muzičkog koncerta na Gradskoj otoci u Bihaću ulaz je besplatan.