Evropska unija će Ukrajini pozajmiti do 35 milijardi eura (39 milijardi dolara), što će predstavljati glavninu sredstava od 50 milijardi dolara koja su zemlje G7 dogovorile ranije ove godine.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen objavila je zajam u petak u postu na X u sklopu svoje posjete Kijevu. "Nemilosrdni ruski napadi znače da je Ukrajini potrebna stalna podrška EU", napisala je ona, dodajući da je zajam dio "obećanja G7".

"Sada smo uvjereni da možemo vrlo brzo isporučiti ovaj zajam Ukrajini", rekla je kasnije na konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, rekavši mu: "Vi ćete odlučiti kako najbolje iskoristiti sredstva... I to će osloboditi više svojih nacionalnih resursa da ojačate, naprimjer, svoje vojne sposobnosti i da se odbranite od ruske agresije.”

Očekuje se da će sredstva Ukrajini biti isporučena do kraja godine.

U junu je Grupa sedam, koja okuplja neke od najvećih svjetskih ekonomija, pristala da zajedno pozajmi oko 50 milijardi dolara Ukrajini, koristeći buduću neočekivanu dobit od ruske imovine koja se drži u EU i drugdje kao kolateral.

Zapadne zemlje zamrzle su rusku imovinu na bankovnim računima koji se nalaze u Evropi, Sjedinjenim Državama i drugim zemljama kao dio masivnog vala sankcija donesenih nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu 2022.

Oko dvije trećine zamrznute imovine Rusije, ili oko 210 milijardi eura (234 milijarde dolara), nalazi se u EU, dok se samo 3 milijarde dolara nalazi u američkim bankama.

Zajam EU i dalje zahtijeva odobrenje Evropskog parlamenta i kvalificirane većine zemalja članica bloka.

"S obzirom na hitnost prijedloga, Komisija će raditi na osiguravanju brzog usvajanja", navodi se u saopćenju Evropske komisije.

Najava šalje "jasan signal da će teret obnove Ukrajine snositi oni koji su odgovorni za njeno uništenje", dodaje se.

Mehanizam finansiranja ne zaustavlja se u potpunoj zaplijeni zamrznute ruske imovine. EU je zabrinuta da bi takav potez obeshrabrio druge zemlje da zadrže svoju imovinu u bloku.

Posjeta Von der Leyen Kijevu dolazi upravo kada počinje zimska sezona grijanja u Ukrajini. Rusko bombardiranje usmjereno na energetsku infrastrukturu zemlje pojačalo se posljednjih mjeseci, ostavljajući Ukrajince ranjivim na nestanke struje.

U četvrtak je Međunarodna agencija za energetiku saopćila da će ova zima biti "najstrožiji test do sada" za ukrajinski energetski sistem.

(CNN)