Novozaraženih COVID-19 pacijenata ima dvije nove opcije liječenja koje se mogu uzeti kod kuće.

Ali ta pogodnost dolazi sa ”zamkom”: pilule se moraju uzeti što je prije moguće kada se pojave simptomi.

Izazov je testiranje, dobijanje recepta i početak uzimanja tableta u kratkom roku.

Američki regulatori odobrili su ove sedmice Pfizerove tablete pod imenom Paxlovid te Merckov molnupiravir.

Pokazalo se da oba lijeka kod pacijenata s visokim rizikom smanjuju šanse za hospitalizaciju ili smrt od COVID-19, iako je Pfizerov bio mnogo efikasniji.

Ko treba da uzima ove tablete?

Antivirusne tablete nisu za svakoga ko dobije pozitivan test. Pilule su namijenjene osobama s blagim ili umjerenim oblikom COVID-19 za koje postoji veća vjerovatnoća da će se ozbiljno razboljeti.

To uključuje starije ljude i one s drugim zdravstvenim stanjima poput bolesti srca, raka ili dijabetesa koji ih čine ranjivijim. Obje tablete odobrene su za odrasle, dok je Paxlovid odobren i za djecu od 12 godina.

Ko ne bi trebao uzimati ove tablete?

Merckov molnupiravir nije odobren za djecu jer bi mogao ometati rast kostiju. Također se ne preporučuje trudnicama zbog potencijalnih urođenih mana. Pfizerova pilula ne preporučuje se pacijentima s teškim problemima s bubrezima ili jetrom. Također možda nije najbolja opcija za neke jer može biti u interakciji s drugim receptima koje pacijent inače uzima. Antivirusne tablete nisu odobrene za osobe hospitalizirane s COVID-19.

Kad se tablete uzimaju?

Tablete se moraju početi uzimati što je prije moguće, u roku od pet dana od početka simptoma. Kašalj, glavobolja, groznica, gubitak okusa ili mirisa i bolovi u mišićima i tijelu su među češćim znakovima. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti nude web stranicu za provjeru simptoma.

Dr. Cameron Wolfe, specijalista za zarazne bolesti u Univerzitetskoj bolnici Duke, savjetuje da se testirate čim imate simptome COVID-19.

“Ako čekate dok ne počnete da gubite dah, već ste u velikoj mjeri propustili šansu da će vam ovi lijekovi biti od pomoći”, rekao je Wolfe.

Gdje se tablete mogu nabaviti?

Prvo će vam trebati recept od ljekara ili drugog ovlaštenog zdravstvenog radnika.

Američka vlada kupuje tablete od Mercka i Pfizera i daje ih besplatno, ali će zalihe u početku biti ograničene.

Oni će biti isporučeni u države gdje će biti dostupni u ljekarnama, zdravstvenim centrima u zajednici i na drugim mjestima. Tretman traje pet dana.

Neki farmaceuti će možda moći da izvrše brzi test na COVID-19 i prepišu sve tablete u jednoj posjeti. To već rade u mnogim državama za gripu ili upalu grla.

Hoće li tablete djelovati za Omicron varijantu?

Očekuje se da će pilule biti efikasne protiv Omikrona jer ne ciljaju na spike protein gdje se nalazi većina zabrinjavajućih mutacija ove varijante.

Dvije tablete djeluju na različite načine kako bi spriječile razmnožavanje virusa.

(Izvor: Global News)