Upečatljiva pobjeda na parlamentarnim izborima u Francuskoj, s 33,1% glasova, dovodi Nacionalni skup (RN) vrlo blizu dolaska na vlast po prvi put od svog osnivanja 1972. Stranka krajnje desnice koju vodi Marine Le Pen sada čeka drugi krug, u kojem projekcije predviđaju moguću apsolutnu većinu koja bi mladog kandidata Jordana Bardellu učinila premijerom i ostavila predsjednika Emmanuela Macrona u vrlo delikatnoj situaciji.

RN-ova nacionalistička, konzervativna i populistička retorika odjeknula je među francuskim stanovništvom, čije je nezadovoljstvo kapitalizirala stranka Marine Le Pen. Njen izborni program predstavlja raskid s Macronovim vladajućim blokom i, iako je uložila velike napore da ublaži svoj diskurs prema biračkom tijelu, održava vrlo kritičnu bazu prema imigraciji, protekcionističkoj, euroskeptičnoj i reformističkoj.

Glavni fokus programa RN-a je na imigraciji, koja je posljednjih godina postala središte javne rasprave u Francuskoj. Stranka Marine Le Pen namjerava promovirati zakonske reforme o politici useljavanja, čak i putem referenduma.

Između ostalog, RN predlaže pooštravanje procedura za zahtjeve za azil i ograničavanje ulaska imigranata u Francusku. Njegov program predlaže, općenito govoreći, zamjenu prava na tlo (Francuz je osoba rođena u Francuskoj ili osoba koja je u toj zemlji boravila najmanje pet godina) pravom na krv (Francuz je osoba rođena od francuskih roditelja).

Osim toga, stranka Le Penove promovira povlačenje javne pomoći imigrantima, rezervirajući je isključivo za domaće francuske državljane i uslovljavajući pristup socijalnoj pomoći razdobljima rada u Francuskoj, uvijek osiguravajući prioritet domaćim francuskim državljanima u pristupu socijalnom stanovanju ili javnom zapošljavanju. Osim toga, RN će gurati zakonske reforme za deportaciju ilegalnih useljenika i onih useljenika koji su počinili zločine.

Dolazak RN-a na vlast značio bi potpunu promjenu francuske vanjske politike. Kako su euroskeptici, stranka Marine Le Pen predlaže potpunu reformu Unije kako bi se ograničile zajedničke ovlasti, ograničavajući pravo na rad i boravak u Francuskoj za državljane drugih zemalja Unije.

Program RN-a je kritičan prema trgovinskim i sporazumima o slobodnoj trgovini Evropske unije, dovodi u pitanje članstvo Francuske u vojnoj strukturi NATO-a i zalaže se za ponovnu uspostavu i jačanje odnosa s Rusijom, kao i eksplicitnu podršku Izraelu u kontekstu rata u Gazi. Ovo je promjena smjera u odnosu na vanjsku politiku koju je Francuska vodila posljednjih godina.

Također, RN predlaže širok raspon socijalnih mjera, koje se primjenjuju na domaće francuske državljane i isključuju većinu imigranata: u svom programu ta desničarska stranka predlaže povećanje plaća, smanjenje poreza na energiju, nacionalizaciju autocesta i oslobađanje onih mlađih od 30 od određenih poreza (kao što je porez na dohodak ili porez na dobit) kako bi se spriječilo iseljavanje.

Kao podrška porodicama, RN predlaže ekonomsku podršku rađanju, oslobađanje ugroženih porodica od poreza, podizanje penzija i odbijanje povećanja dobi za odlazak u penziju (nakon kontroverzne reforme Macronove vlade).

Uz ograničavanje sporazuma o slobodnoj trgovini EU-a i izvan EU-a, stranka Marine Le Pen predlaže garancije za ekonomsku nezavisnost Francuske promoviranjem nuklearnog i hidroelektričnog sektora te osiguranjem održivosti i konkurentnosti poljoprivredne djelatnosti u poređenju sa stranim proizvodima. Riječju, puni protekcionizam.