Ukupno 15 država članica Evropske unije pozvalo je Evropsku komisiju da hitno isplati pomoć Palestini koja je odgođena zbog kontroverzi o sadržaju u školskim udžbenicima, javlja Anadol Agency (AA).

U pismu od 8. aprila koje je u ponedjeljak objavio "Politico", ministri spoljnih poslova grupe zemalja EU-a koje predvodi Irska izrazili su zabrinutost zbog "odlaganja isplate pomoći EU-a Palestini za 2021. godinu zbog prijedloga Evropske komisije da uslovljava finansiranje reformom obrazovnog sektora".

Potpisnici pisma tvrde da bi finansiranje trebalo da bude odobreno što prije jer su "palestinske vlasti u izazovnoj situaciji i doživljavaju ozbiljnu fiskalnu krizu, dodatno produbljenu rastom cijena nafte i pšenice zbog rata u Ukrajini".

"Uslovljavanje u vrijeme kada su palestinske vlasti već uključene u ambiciozan program obrazovne reforme rizikuje potkopavanje, ili nazadovanje u do sada postignutom napretku", navodi se u pismu.

Upozorava se da bi kašnjenje "moglo naštetiti dijalogu s Palestincima o ovom i drugim pitanjima".

Na inicijativu Olivera Varhelyija, komesara za proširenje Evropska komisija predložila je mehanizam uslovljavanja za isplatu finansijske pomoći Palestini. Ovaj potez uslijedio je nakon kontroverzi o školskim udžbenicima koji navodno sadrže antisemitske tekstove i podsticanje na nasilje.

Pismo su potpisali ministri vanjskih poslova Irske, Belgije, Estonije, Finske, Francuske, Grčke, administracije kiparskih Grka, Letonije, Litvanije, Luksemburga, Malte, Poljske, Portugala, Španije i Švedske.

Očekuje se da će ministri to pitanje pokrenuti i na današnjem sastanku šefova diplomatije članica EU-a.