Udruženje maloljetnih boraca Općine Centar (UMBOC) Sarajevo  oštro osuđuje vandalski čin skrnavljenja spomen-ploče koju su postavili u znak sjećanja na saborca rahmetli Aslani Adnana u ulici koja nosi njegovo ime. Ovo je drugi put po redu da se skrnavi ploča sa ovim časnim imenom heroja grada Sarajeva.

˝Odmah smo pozvali nadležnu policijsku upravu čiji pripadnici su izašli na teren i obavili uviđaj, te smo u stalnom kontaktu sa njima. Udruženje UMBOC se aktivno uključuje u istragu i pronalazak počinioca ovog gnusnog djela. Pozivamo i građane da se svi angažujemo da se ovakve stvari u budućnosti ne dešavaju˝, navodi se u saopćenju UMBOC-a.

Aslanijevi saborci najavili su da će obnoviti ploču i vratiti je u prvobitno stanje, jer ovaj heroj to i zaslužuje.

Adnan Aslani rođen je 26. augusta 1973. godine u Sarajevu. Osnovnu i srednju školu završio je također u Sarajevu. Odmah na početku ratnih događanja pridružuje se zelenim beretkama u jedinici "Bosnae 77" gdje učestvuje u brojnim akcijama koje su se tada vodile.

Nakon toga prelazi u Specijalnu jedinicu sa svojim nerazdvojnim drugom Harisom Saračevićem. Ističe se u borbama na Zlatištu gdje je ranjen, zatim u borbama na Debelom brdu, Ilidži, Stupu.

Učesnik je i u borbi oko Vojne bolnice 2. maja 1992. godine, nakon čega odlazi do tadašnje Skupštine ispred koje je ranjen rafalom u noge nakon čega je podlegao – navedeno je u inicijativi za dodjelu imena ulici.

Poginuo je u borbi u 19. godini, a posthumno je odlikovan zlatnom policijskom zvijezdom.