Od 1. septembra 2023. godine Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka proslavlja veliki jubilej, a povodom čega su nedavno članovi Predsjedničkog savjeta BNV održali sjednicu posvećenu desetogodišnjici uvođenja cjelokupne nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Tom prigodom  potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof. dr. Sead Šemsović je u Novom Pazaru održao konferenciju za medije u kojoj je čestitao svim učenicima, nastavnicima i roditeljima početak nove školske i akademske 2023/2024. godine.

U svom obraćanju je istakao:

„Danas, kada obilježavamo prvih deset godina obrazovanja na bosanskom jeziku, to podrazumjeva da je danas sretan dan, blagdan, te svim onima koji su dali pažnju i doprinos razvoju ovog obrazovanja trebamo poželjeti još puno snage, entuzijazma i rada na pospješivanju kvaliteta obrazovanja, i povećanju broja djece, do onog trenutka kada sva bošnjačka djeca čiji su se roditelji opredijelili u popisu stanovništva i u svojim ličnim dokumentima da jesu Bošnjaci, budu po automatizmu upisana u obrazovanju na bosanskom jeziku.

Ovaj proces se nastavlja, i u ovih narednih deset godina očekujemo neka pomjeranja i neka dodatna uozbiljenja, i naravno mnogo više saradnje i podrške uprave škola, školskih uprava, direktora, pedagoga, psihologa, same države i svih institucija koje su unutar obrazovanja na bosanskom jeziku. Još puno posla je pred nama, ali i ovako kvalitetni rezultati daju podstrek da se možemo nastaviti baviti dalje obrazovanjem na maternjem jeziku unutar sandžačkih opština."

Sastanak članova Predsjedničkog savjeta BNV

Šemsović je ocenio da se interesovanje za nastavu na bosanskom jeziku svake godine povećava, te da je sve više roditelja zainteresovano da djecu upiše na nastavu na maternjem jeziku.

“U sistem obrazovanja Republike Srbije bosanski jezik je vraćen 2004/2005. godine kroz izborni predmet bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture. Od 2013/2014. školske godine Bošnjačko nacionalno vijeće ušlo je u proces primjene kompletne nastave na bosanskom jeziku. Mi smo od tada za svega četiri školske godine uspjeli potpuno zaokružiti obrazovanje na bosanskom jeziku. Potom smo realizovali, sve do danas, određene projekte koji su podrazumjevali pospješivanje kvaliteta nastave na bosanskom jeziku. Uspješno je relizovana mala matura, ove godine po sedmi put imamo realizaciju male mature na bosanskom jeziku za onu decu koja su osnovnu školu završila na svom maternjem jeziku. Realizovana su i dva pilot projekta državne mature na bosanskom jeziku. To je državni projekat koji podrazumjeva maturu nakon završene srednje škole, a na bosanskom će se ona polagati kada proces bude okončan i kada krene da se mala matura odvija i na srpskom jeziku“, izjavio je Šemsović.

BNV, navedeno je, radio je svim svojim kapacitetima na pripremi i prevođenju udžbenika koji se koriste u nastavi na bosanskom jeziku.

”Posebno se radilo na udžbenicima za predmete od nacionalnog interesa, tu su predmeti istorija, likovna i muzička kultura, gde su određeni dodaci za ove predmete uspješno sprovedeni i kreirani. Uspjeli smo za ovih deset godina da oko 250 udžbenika priredimo ili prevedemo i uvrstimo u nastavu, a kroz institucije i organe BNV-a zadužene za implementaciju nastave na bosanskom jeziku. Važan segment obrazovanja na bosanskom jeziku su i takmičenja. U kontinuitetu imamo takmičenja iz bosanskog jezika na školskom, opštinskom, regionalnom i republičkom nivou. Važno je bilo sprovoditi i stalno dodatno edukovanje nastavnog kadra, bitno je njihovo profesionalno unapređenje i lično usavršavanje. Sa ostalim partnerima, nevladinim organizacijama, realizovali smo niz projekata u cilju promocije i unapređenja nastave na bosanskom jeziku“, rekao je potpredsjednik BNV-a.

Međutim, uprkos brojnim uspesima i naporima BNV-a, nastava na bosanskom jeziku nije implementirana u svim sredinama gdje žive Bošnjaci.

”Gdje god je povećan broj učenika u nastavi na bosanskom jeziku važnu ulogu imale su uprave škola, direktor, pedagog i psiholog. Isto tako, tamo gde se nastava nije implementirala, gdje nije formirano niti jedno odjeljenje učenika, postoje određenje opstrukcije i osporavanja upravo od strane uprave škola, direktora, pedagoga i psihologa. Sve to iz njima znanih i nekih ličnih razloga. Mnoštvo je pozitivnih primera u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici. To su svjetli primeri implementacije nastave na bosanskom jeziku. Tu je odlična saradnja sa upravama škola, i djeca ostvaruju odlične rezultate. Daleko je teža situacija u Novoj Varoši, Priboju i Prijepolju. Mi samo u Brodarevu, koje je u prijepoljskoj opštini, imamo formirano jedno odjeljenje u nastavi na bosanskom jeziku. BNV će preduzeti sve mere do ostvarenja prava Bošnjaka u tim sredinama“, istakao je Šemsović.

Zaključeno je da će BNV i u narednom periodu raditi na promociji nastave na bosanskom jeziku sve dok proces upisivanja bošnjačke dece na nastavu na bosankom jeziku ne počne da se sprovodi po automatizmu, a ne kao do sada kada se roditelji opredjeljuju da li će dijete nastavu pohađati na bosanskom ili srpskom jeziku.