Nacionalna koordinacija Bošnjaka u Republici Hrvatskoj „Bošnjaci zajedno“, uz saborskog zastupnika bošnjačke, albanske, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Armina Hodžića, te partnera Ureda za kordinaciju bošnjačkih vijeća u subotu će održati centralnu manifestaciju obilježavanja 28. septembra – Dana Bošnjaka, u Zagrebu, Hotel Westin, u 17 sati. Svečanost se održava pod pokroviteljstvom Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

Ovaj datum svake godine obilježava se povodom održavanja Prvog bošnjačkog sabora i vraćanja povijesnog imena Bošnjak u Sarajevu, sa 27. na 28. septembar 1993. godine. Bošnjake svake godine, povodom ovog značajnog datuma, okuplja inicijativa Ureda za kordinaciju bošnjačkih vijeća koji je donio odluku da se svake godine u drugom glavnom gradu jedne od Bošnjacima domovinskih zemalja održava ova značajna svečanost.

Iz Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Republici Hrvatskoj “Bošnjaci zajedno” ističu da su počašćeni da se centralna manifestacija obilježavanja Dana Bošnjaka ove godine održava u Zagrebu te da će ugostiti svoje partnere, delegacije na čelu s predsjednicima bošnjačkih vijeća iz Republike Srbije i Crne Gore (Sandžaka), Slovenije, Kosova i Sjeverne Makedonije, a posebno delegacije Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca u Bosni i Hercegovini na čelu s izvršnim sekretarom Ureda za koordinaciju Emirom Zlatarom i Edhemom Bičakčićem, predsjednikom Organizacionog odbora Ureda za koordinaciju za organiziranje Konferencije bošnjačkih organizacija.

Na manifestaciji su planirana obraćanja Armina Hodžića, zastupnika bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskom saboru i predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Bermina Meškića, predsjednika Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Republici Hrvatskoj – „Bošnjaci zajedno“. Suljo Mustafić obratit će se kao predsjedavajući Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća i predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, a Alen Tahiri kao ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Posebno se ističu obraćanja Krunoslava Katičića kao izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora te Radovana Fuchsa, izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministra znanosti, obrazovanja i mladih u Vladi Republike Hrvatske.

Očekuje se i veliki broj delegacija bošnjačkih udruženja, stranih diplomata, prisustvo gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, zastupnika nacionalnih manjina iz Hrvatskog sabora, a iz Republike Srbije dolaze ministar turizma i omladine Vlade Srbije Husein Memić, potpredsjednik Skupštine Srbije Edin Đerlek, poslanici u Skupštini Srbije Muamer Bačevac, Edin Numanović, Almedin Škrijelj i Minela Kolender, nadalje, iz Crne Gore dolazi poslanik Jasmin Ćorović, a manifestaciji će prisustvovati i gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac.

Na manifestaciji će biti prikazan dokumentarni film „Prvi bošnjački sabor“. Operna pjevačica Vilma Grazia Žmak nastupit će u muzičkom djelu programa.

Povodom Dana Bošnjaka bitć će predstavljeno i specijalno izdanje časopisa „Bosna“ pod naslovom „Bošnjaci – kulturno historijski pregled“ u izdanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koje je uredio i priredio književnik i publicist Filip Mursel Begović.

Prof. dr. Sead Šemsović održat će spomen na značajne ovogodišnje jubileje – 450 godina od prvog spomena sevdalinke i 250 godina od prvog zapisa bošnjačke usmene balade „Hasanaginica“.

Najavljene su dvije ekskuzivne izložbe – „Vječna Blaga: Putovanje kroz nakit naše baštine“ koju predstavlja Zlatara Sofić iz Sarajeva i „Biserje Bošnjaka“ autora Emira Isovića, ilustratora, karikaturista i kartografa.

Nakon svečane manifestacije predviđen je svečani domjenak za zvanice, a program se nastavlja sljedeći dan okruglim stolom Ureda za kordinaciju bošnjačkih vijeća u Zagrebačkoj džamiji gdje će se tematizirati položaj Bošnjaka u regionu kao i smjernice daljeg djelovanja.