Španski fudbalski treneri postavljaju trendove u Evropi. Nova generacija dominira glavnim ligama kontinenta. Glavna referenca je Xabi Alonso, koji vlada Bundesligom sa svojim Bayer Leverkusenom. Vodi na tabeli s 42 boda u 16 utakmica, uz 13 pobjeda i tri remija. Jedina je ekipa u njemačkom prvenstvu koja nije doživjela poraz i ispred je Bayerna s četiri boda, iako minhenski tim ima utakmicu manje.

Dobar je i u Europa ligi: grupnu fazu završio je na prvom mjestu, s ukupno šest pobjeda. Baskijski trener izaziva poštovanje i divljenje, a već ima mnogo onih koji tvrde da će on biti prirodna zamjena za Carla Ancelottija u Real Madridu.

Xabi Alonso ima 42 godine, a samo jednu godinu je mlađi Mikel Arteta, koji ove sezone s Arsenalom vodi trku za prvaka u Premier ligi. U Ligi prvaka Topnici su završili kao prvi u skupini, a u osmini finala čeka ih Porto. Arteta, koji je u svojoj petoj sezoni u Premier ligi, trener je koji od svojih igrača zahtijeva maksimalnu koncentraciju. "Želim igrače s energijom, koji znaju kako živjeti sa stresom", rekao je trener iz San Sebastiana, jedan od izvrsnih učenika Pepa Guardiole (52 godine), koji je već institucija u Manchester Cityju, vladar Premier lige i Lige prvaka i pobjednik klupskog Svjetskog prvenstva.

Andoni Iraola (41 godina) još je jedan baskijski član ove nove generacije. Nakon što je bio sjajan u Rayo Vallecanu, prošlog ljeta angažirao ga je Bournemouth, skromni klub Premier lige, koji se predvođen Iraolom nalazi u sredini tabele Prošli utorak, na Boxing Day, savladali su Fulham (3-0).

Iznenađujuće dobra u Premier ligi je i sezona Unaija Emeryja (48 godina) u Aston Villi, koja zauzima vrh tabele i uspjela je poraziti Manchester City i Arsenal s 1-0. "Kada su potpisali ugovor sa mnom, tražili su od mene da stvorim konkurentan tim, da se borim za prva četiri u Premier ligi i da se takmičim za evropske kupove," izjavio je u nedavnom intervjuu. “Sviđa mi se Premier liga zbog onoga što znači fudbal u Engleskoj. Kad sam bio mali, rekli su mi da je za navijače Athletica odlazak na utakmicu kao odlazak na misu. Nisam ni znao protiv koga igraju ali oni su išli u Katedralu, ovdje se isto događa.“

Ova sezona također je izvanredna za Michela Sáncheza (48 godina), trenera koji vodi najveće iznenađenje u Evropi, ekipu Girone, koja je na vrhu tabele španskog prvenstva. Izgubili su samo jednu utakmicu, i to od ekipe Carla Ancelottija, dali su najviše golova, 42, tri više od madridskog kluba.  Konačno, u Francuskoj dominira PSG Luisa Enriquea (53), iako to čini teže od očekivanog. Moćna katarska ekipa s mukom se plasirala u osminu finala Lige prvaka.