I izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu i teroristima Hamasa treba suditi Međunarodni krivični sud (ICC), izjavila je u ponedjeljak 16. oktobra Ione Belarra, ministrica za socijalna pitanja Španije.

“Izrael provodi planirani genocid” u Gazi ostavljajući stotine hiljada Palestinaca bez vode, hrane i struje, tvrdi Belarra, liderica Podemosa, mlađeg partnera u vladajućoj koaliciji. Ona je opisala djelovanje Izraela kao ozbiljno kršenje međunarodnog prava i mogući ratni zločin.

Belarra, koja je ministrica u španskoj vladi od marta 2021. godine, optužila je Izrael i za “neopisivo licemjerje” za ono što je opisala kao korištenje užasnih ubistava civila od strane Hamasa da opravda vlastite zločine, kako općenito, tako i protiv Gaze posebno.

U petominutnoj video poruci emitiranoj na društvenim mrežama, Belarra je optužila Netanyahuovu vladu za “aparthejd i okupaciju” Palestinaca, koju su ohrabrile i omogućile SAD i EU.

Govoreći u ime svoje stranke, Belarra je zatražila hitno otvaranje humanitarnog koridora, kojim bi civili mogli napustiti Gazu na sigurno, dok ekipe pomoći i spašavanja pristupaju tom području kako bi se suočile s posljedicama izraelskog bombardiranja.

Podemos će službeno zatražiti od svog koalicionog partnera, Socijalističke partije premijera Pedra Sancheza, da podnese peticiju MKS-u za istragu i Hamasa i Netanyahua za ratne zločine, dodala je.

Belarra zahtijeva da Evropska unija izvrši pritisak na Izrael kako bi bilo zaustavljeno bombardiranje Gaze i to putem embarga na oružje, pomoću ciljanih sankcija ili drugih sredstava. Evropski blok mora upotrijebiti sva diplomatska sredstva kako bi riješio korijenski uzrok sukoba, koji je ona opisala kao “okupaciju Izraela i aparthejd Palestine”.

Španska političarka pozvala je Evropsku uniju da prestane “slijepo pratiti” Sjedinjene Američke Države, koje je optužila da su na “gubitak svoje hegemonije” odgovorili ratobornošću, kako u Izraelu tako i u Ukrajini. Nije to sukob u koji bi Evropska unija trebala biti uključena, tvrdi Belarra.

U ime Podemosa, pozvala je građane Španije i drugih zemalja Evropske unije da se “mobiliziraju i organiziraju na ulicama” kako bi prekinuli blokadu Gaze. Ona je osudila zabranu propalestinskih demonstracija u nekoliko zemalja kao gušenje slobode govora i ljudskih prava pod pritiskom “krajnje desničarske vlade Izraela” i njenih pristalica u Washingtonu.

Ministrica je zatim sudjelovala u demonstracijama u Madridu organiziranim u znak podrške palestinskom narodu, nakon čega je na Twitteru objavila: “Dostojanstvo je danas ispunilo ulice Madrida kako bi pozvalo na okončanje genocida koji Izrael planira protiv palestinskog naroda u Pojasu Gaze. Sloboda za Palestinu.”

Belarrine stavove ponovili su njena kolegica iz Podemosa Irene Montero, ministricaa ravnopravnosti, i Alberto Garzón, ministra za pitanja potrošača.

“Nasilni i neselektivni napad na civilno stanovništvo kolektivna je kazna koja jasno krši međunarodno pravo”, rekao je Garzón , koji je član Podemosovih partnera, saveza Ujedinjene ljevice. “Ono što izraelska vlada radi je čista okrutnost.”

Iako izraelska ambasada u Madridu nije spomenula nijednog ministra poimenično, objavila je ljutito saopćenje u ponedjeljak navečer, optužujući “određene elemente” u španskoj vladi da se slažu s Hamasom i da dovode špansku jevrejsku zajednicu u opasnost. Pozvao je socijalističkog premijera Pedra Sáncheza da intervenira i osudi “sramne” komentare svojih kolega.

“Duboko je zabrinjavajuće što su se određeni elementi unutar španske vlade odlučili pridružiti ovakvoj vrsti terorizma u stilu Isisa u vrijeme kada Izrael oplakuje gubitak više od 1.300 nevinih muškaraca, žena i djece koji su brutalno ubijeni i kada je više od 150 ljudi – uključujući žene, djecu i starce – u zarobljeništvu Hamasovih terorista u Gazi”, objavila je izraelska ambasada u objavi na Twitteru.

Španija, koja predsjedava Vijećem EU, odgovorila je oštro sročenom izjavom u kojoj se optužuje izraelska ambasada da “širi neistine” o nekim članovima vlade.

“U punoj demokratiji, kao što je Španija, svaki politički lider može slobodno da izrazi svoje stavove kao predstavnik političke stranke”, navedeno je u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova uz naznaku da je stav španske vlade u odnosu na terorizam jasan, ali da se moraju poštivati granice koje postavljaju međunarodno pravo i međunarodno humanitarno pravo.