Tih 14 bodova koji dijele Madrid i Barcelonu na tabeli španske lige objašnjavaju realnost koju obje ekipe doživljavaju. Sportska, institucionalna i društvena stvarnost dviju organizacija koje su se zadnjih desetljeća upoređivale bez prestanka, a sada se promatraju izdaleka, distancirane titulama koje su skupile u svojim vitrinama u posljednjih pet sezona, uspjesima u Europi, vrijednostima njihovih fudbalera na tržištu i različitosti imidža koji pokazuju prema van.

Barcelona, ogrezla u vječnoj institucionalnoj krizi, s ekonomskim problemima i greškama na klupi. Madrid, ušuškan u mirnim vodama kojima plove vođeni Perezom i Ancelottijem... Madrid je osvojio zadnja četiri El Clasica, od sezone 2019-20, Madriđani su osvojili tri Lige, jedan Kup, tri španska Superkupa, jednu Ligu prvaka, jedan evropski Superkup i jedno Svjetsko klupsko prvenstvo.  Nasuprot tome, Barcelona je osvojila Ligu, Kup i španski Superkup. Kada je u pitanju konkurentnost u Evropi, činjenice su još gore za katalonski klub. Od 2013-14, Barcelona je jednom bila u polufinalu, šest puta u četvrtfinalu, jednom u osmini finala i dva puta u grupnoj fazi. Real Madrid je od tada osvojio pet evropskih kupova i igrao tri polufinala.

Barcelona je posljednjih godina obezvrijedila svoju ekipu do te mjere da je u posljednje tri sezone bila iza Madrida po tržišnoj vrijednosti. Ancelottijevi igrači prema Transfermarktu vrijede 1,04 miijarde u poređenju s Barceloninih 839 miliona eura. Četiri igrača iz Madrida su u svjetskih Top 15 ( Bellingham, Vinicius, Rodrygo i Valverde ) a nijedan iz Barcelone.

Budućnost bi mogla napraviti još veću razliku. Brazilac Endrick će u Madrid srići s tek navršenih 18 godina a iz svlačionice izlaze Modrić (38) i Nacho (34). Mbappé, šlag na torti Perezovog projekta, ima 25 godina, pet godina je stariji od Bellinghama, koji je stigao s 19. Uprava Madrida je jasna oko svog plana transfera. S druge strane, Barcelona se pokušava riješiti Lewandowskog kako bi mogla registrirati nove igrače ali hoće da njihove kupovine ne budu tinejdžeri, već igrači koji će podići kvalitet tima momčadi. Prošlog ljeta njihov jedini transfer bio je Oriol Romeu za tri miliona. U zimu je stigao mladi Roque za 40, ali na njega trener Xavi ne računa. Gündogan i Iñigo Martinez su u svojim tridesetima a Joao Félix i Joao Cancelo došli su besplatno, na posudbu.

Ekonomsko zdravlje klubova glavni je uzrok razlika. Madrid je upravo završio rekmonstrukciju stadiona Bernabéu i ima najveći limit troškova u La Ligi (727 milijuna). To je iznos koji proizilazi iz budžetskih prihoda i rashoda. U međuvremenu, Barcelona traži formule za kompenzaciju gubitaka proizašlih iz preseljenja na Montjuic zbog radova na Camp Nouu, čije je ime morala prodati Spotifyju u zamjenu za 60 miliona. Klub pokušava naći novac za plaće koje odnose 400 miliona, što ima ostavlja limit od 204 miliona. Zabrinjava mogući sukob s brandom Nike čije im sponzorstvo osigurava 85 miliona godišnje, zbog zabrinutosti brenda za rezultate kluba.

U međuvremenu, Madrid je potpisao ugovor vrijedan 120 miliona po sezoni s Adidasom što je rekord a zarađuje još 80 od Fly Emiratesa za reklamu na psrima igrača i još 60 miliona od tehnološkog diva HP-a za logo na rukavu sa strane. Tako ispada da je dres Reala vrijedan 260 miliona eura.