Malo-malo pa iz nekog saopćenja, imenovanja ili službenog dokumenta „trojkine“ vlasti iskoči ime Arijane Huseinović-Ajanović. Ona je šefica kabineta federalnog premijera Nermina Nikšića, odnosno, direktorica Ureda, kako valjda voli da ju se službeno naziva. A kako je krenulo, direktorica će postati rekorderka po članstvima u različitim komisijama, odborima, skupštinama...

Nije lahko, ali je zato parali.  

Njezino je ime i prezime spomenuto i ove sedmice. Naime, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o imenovanju članova Vijeća Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), koja je objavljena u posljednjem broju Službenog lista Bosne i Hercegovine, prije nekoliko dana.

Odluka je, kako je objavio Faktor, donesena na sjednici Vijeća ministara BiH 4. aprila. Cijela je stvar višestruko zanimljiva, prije svega jer ova odluka nije bila u predloženom dnevnom redu te sjednice niti je o njoj bilo govora u saopćenju nakon sjednice. Odluka je uvrštena u dnevni red na samoj sjednici, kada je obrazloženo da se radi o "integralnoj odluci, kojom se stavljaju van snage izvorna odluka kao i sve njene izmjene, a kojih je bilo u značajnom broju".

Tajno, šuš-muš, ispod stola su tako u Vijeće BHANSA-e sada i zvanično instalirani Sanja Škuletić-Malagić, šefica kabineta ministra komunikacija i prometa BiH Edina Forte, i to kao predsjedavajuća, te Martin Pažin iz Ministarstva odbrane BiH i Marin Raspudić iz Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine. Njima četverogodišnji mandat, prema odluci, teče od 11. maja 2023. godine, kada su i prvobitno imenovani.

E sad, novi članovi Vijeća BHANSA-e, kojima četverogodišnji mandat teče od donošenja ove odluke, jesu Arijana Huseinović-Ajanović te Siniša Kurteš u ime Ministarstva finansija i trezora BiH. Njima pripadaju i mjesečne naknade za rad, te naknade za troškove službenog putovanja. Posljednji put kada se o njima zvanično o njima govorilo, iznosile su 900 maraka, mada su kasnije tražili da im se utrostruče jer je poskupio život a angažman čuvanja bh. neba iznimno je zahtjevan.

Tako su čelnici „trojke“ u Vijeće BHANSA-e instalirali svoje šefice kabineta, što je fin način da im se nabilda CV ali i da ih se na državni račun nagradi za odanost. Treba podsjetiti da je Arijanu Huseinović-Ajanović SDP-ov ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Adnan Šteta, od aprila 2019. do kraja januara 2020. godine na ime ugovora o djelu angažirao za poslove PR menadžera, saradnju sa medijima i press službom, u vrijeme kada je Huseinović-Ajanović bila koordinatorica Foruma žena KO SDP BiH Sarajevo. Njoj je na osnovu ugovora o djelu isplaćeno oko 10 hiljada maraka iako Kanton Sarajevo ima svoju Press službu u kojoj je zaposleno pet osoba. Čini se da je rad u Štetinom kabinetiu dtragocjeno iuskustvo pa je sada još jedna njegova „pr menadžerica“ prekomandovana u Vijeće ministara, tačnije, u kabinet zamjenika ministra finansija. Nešto ranije, sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić predložila je Huseinović-Ajanović za predsjednicu Skupštine Javnog preduzeća Sarajevo.

U augustu 2023. godine Vlada Federacije ju je imenovala predsjednicom Komisiju za izbor i nominiranje članova nadzornih odbora u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala u kojima nadležnosti Federacije BiH vrši Vlada FBiH, kao stalno radno tijelo Vlade.

Prema zvaničnim informacijama iz Nikšićevog kabineta Arijana Huseinović Ajanović je magistrica politologije, usmjerenja lokalna samouprava i javna uprava te ima višegodišnje iskustvo u privatnom i javnom sektoru. Prije nego što će biti imenovana u Vijeće BHANSA, ostat će upamćena kao član Komisije koja je donijela skandaloznu odluku da se Jelku Milićević, nekadašnju dopremijerku Federacije, imenuje za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo FBiH.