Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šerif Špago kazao je da je dobro što današnja sjednica protiče bez tenzija, te da zastupnici pokušaju razgovorom doći do rješenja.

- U Bosni i Hercegovini ne postoji alternativa razgovoru i kompromisima. Kada se dođe u situaciju da se narušava ustavno-pravni poredak, onda nema kompromisa i stav SDA je da se to mora sankcionirati kao što je to slučaj u svim normalnim demokratskim državama - kazao je Špago.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji nakon što je Narodna skupština RS-a donijela zakone koji podrivaju ustavni poredak BiH i krše Dejtonski sporazum, a koje je potom van snage stavio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt, Špago je kazao da stranke takozvane "Trojke" (SDP, NiP i Naša stranka) pokušavaju to relativizirati, bez shvatanja da je trenutna politička situacija jedna od najtežih.

Vjeruje da se prvo treba rješavati pitanja koja se odnose na rušenje ustavno-pravnog poretka BiH, a potom razgovarati o drugim pitanjima te je pozvao institucije BiH da rade svoj posao kada je ovaj problem u pitanju, prije svega Tužilaštvo BiH, ali i OHR za koji je kazao da je dio pravnog sistema BiH.

Pohvalio je rad Vijeća ministara, na kojem se razmatrao Zakon o pristupu informacijama, a koji je prvi od zakona koje Evropska komisija traži da se usvoje, dodajući da SDA neće blokirati zakone koji su od interesa za evropski napredak BiH i za njene građane, te da će kroz amandmana pokušati unaprijediti te zakone.