Usprkos brojnim kritikama koje stižu sa svih strana, Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) ne odustaje od ideje uvođenja svjetskog prvenstva svake  dvije godine.

"Svjetsko prvenstvo svake dvije godine nije moj zahtjev, već je Kongres tražio studiju izvodljivosti. Napravili smo vrlo ozbiljnu studiju, sa sportske tačke gledišta sve funkcionira, a ekonomski učinak je pozitivan za sve."

Tako je u mikrofon Radio Anch'io sporta na prvom programu Raia kazao predsjednik FIFA-e, Gianni Infantino.

"U Evropi postoji jaka opozicija, u Italiji, Španiji i Engleskoj se živi Svjetsko prvenstvo svake sedmice s najboljim igračima svijeta, ali u ostatku svijeta to ne postoji," dodao je prvi čovjek svjetskog fudbala.

Infantino je istaknuo kako je 166 zemalja članica zatražilo studiju izvodivosti.

"Pretpostavke moraju biti jasne, 88% zemalja, čak i većina evropskih, tražila je studiju. Napravili smo vrlo ozbiljnu studiju koja pokazuje da bi sa sportske tačke gledišta sve funkcioniralo, bilo bi manje reprezentativnih utakmica, ali više značajnih" kazao je Infantino nastavivši: "Mnoge zemlje u svijetu nemaju sreću igrati Svjetsko prvenstvo, samo 32 od 211 zemalja. Kada je odlučeno da se SP igra svake četiri godine prije 100 godina fudbal je igralo 40 zemalja u svijetu, danas ih ima više od 200 i to se mora uzeti u obzir."

Infantino je pojasnio kako bi World Cup svake dvije godine imao pozitivan ekonomski učinak, ali bi zaštitio i nacionalna prvenstva, te same igrače.

"Ekonomski učinak očito je pozitivan za sve. Svatko bi od toga profitirao. Ali prije svega to je zaštita nacionalnih prvenstava s manje prekida i zaustavljanja, a takođe i za igrače jer bi nakon Svjetskog prvenstva uslijedila pauza od najmanje tri sedmice za odmor, nešto što danas ne postoji".

Osvrnuo se i na World Cup koji će se koncem ove godine održati u Kataru, ali i o brojnim kontroverzama vezanim za sigurnost radnika u toj zemlji.

"S stajališta rada, u Kataru je napravljen ogroman napredak. U Kataru bez Svjetskog prvenstva ne bi bilo društvenog napretka. Postignut je ogroman humanitarni napredak. Dovedimo svijet u Katar, kako bi pokazali da na Bliskom istoku  provodimo promjene za koje su u Evropi bile potrebne desetke godina."

Infantino je naglasio kako "moramo biti sposobni prenijeti fudbalske emocije na mlade ljude".

"Moramo pokušati biti inovativni s pravilima bez uništavanja fudbala, koristeći VAR sa zdravim razumom. Sudija uvijek mora odlučivati, ljudski aspekt mora prevladavati. Moramo potaknuti djecu da ostave telefon na stranu i igraju fudbal", poručio je Infantino.