Na šehidskom mezarju u džematu Solun, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Olovo, danas je upriličen program tradicionalne Šehidske dove.

Na području olovskog medžlisa postoji 21 tradicionalno dovište, a učenje dova počinje krajem maja, od dove na Kurban-kamenu iznad Glavična na kojem je, prema predajama, sultan Mehmed II Fatih zaklao svoj kurban, pa do dova na Jasiku, Carevoj Ćupriji, Martinovićima, Čuništima i na Memagića Stijeni.

Posljednja bude proučena Šehidska dova u haremu džamije u Solunu, gdje je ukopano 150 šehida olovskog ratišta. Prvi je ukopan 20. augusta 1992. godine.

Na ovaj dan članovi šehidskih porodica, ali i ostale džematlije i vjernici, obilaze mezarje i sjećaju se šehida.

U obraćanju imam džemata Solun Mujo ef. Numanović, koji je tokom perioda Agresije na Bosnu i Hercegovinu, preuzevši imamsku dužnost u Solunu, klanjao dženaze šehidima ukopanim na ovom mezarju, podsjetio je na značaj iskazivanja poštovanja spram svih onih koji su dali doprinos odbrani Bosne i Hercegovine, posebno šehidima.

Glavni imam MIZ Olovo Esad ef. Pepić naglasio je da šehidsko mezarje u Solunu ima svoju specifičnost, jer je osim poštivanja tradicije neodvojivo od konkretnog historijskog trenutka, odbrane BiH.

Poručio je da se vrijednosti kojima se svjedoči dolaskom na dovišta pokazuju i u svakodnevnim postupcima, javlja MINA.