Masovno ubijanje civila, među kojim je 70 posto djece, koje Izrael kontinuirano provodi protekla tri mjeseca u Gazi, nije, naravno, samo reakcija na Hamasove napade od 7. oktobra 2023. godine u kojima je ubijeno više od 1.100 stotina Izraelaca. Bezosjećajno i sistematsko ciljanje i uništavanje bazične rezidencijalne infrastrukture, bolnica, škola, džamija, crkava i izbjegličkih logora i patnja koju Izrael uz pomoć SAD-a nanosi stanovnicima Gaze nije i nema za cilj samo eliminaciju Hamasa, kako to ponavlja izraelska propaganda.

Naprotiv, izraelska genocidna kampanja koju provodi uz puno odobrenje i podršku službenog Zapada (ne i stanovnika zapadnih zemalja) usmjerena je na mnogo veći cilj, a to je potpuno uništenje svega onoga, materijalnog i duhovnog, što predstavlja Palestinu u tom dijelu svijeta. Izraelsko-američka misija, jednostavnim riječima, jeste učiniti cijelu Palestinu, Gazu i Zapadnu obalu podjednako neprikladnim za bilo kakav život i primorati Palestince da se presele u druge države, uključujući susjedni Egipat. Izraelska konačna misija jeste napraviti krizu takvih razmjera koja će u konačnici proizvesti takve okolnosti na terenu da će preseljenje postati preferencijalna opcija samog palestinskog naroda. 

OTVORENO PRIZNALI DA JE NA DJELU NOVA NAKBA

Izraelski ekstremistički ministar režima kojim dominira Netanyahuova desničarska Likud partija Avi Dichter 11. novembra 2023. godine otvoreno je kazao da Izrael naprosto, iz praktičnih razloga, provodi “Nakbu 2023”, podrazumijevajući pod tim masovni egzodus Palestinaca i istovremenu masovnu infiltraciju Izraelaca na palestinske teritorije. “Nakba 2023” već je dovela do uništenja 70 posto kuća u Gazi, uz više od 20.000 u bombardiranju pobijenih ljudi. Taj broj uključuje djecu, što ukazuje na činjenicu da Izrael namjerno cilja sljedeću generaciju Palestinaca, potencijalno nastojeći da obezglavi ne samo Hamas već i da onesposobi prirodan razvitak palestinskog društva. Radi se o klasičnoj definiciji genocida.

Namjerno i plansko ubijanje djece, i civila općenito, na masovnom nivou, koje mnogi stručnjaci opisuju kao genocid, rezultat je strategije izraelske vojske da koristi nenavođene bombe. Na to ukazuju i izvještaji zapadnih medija. Samo bombardiranje, suprotno tvrdnjama izraelskih vojnih propagandista, identično je bombardiranju koje su savezničke snage provodile protiv Njemačke tokom Drugog svjetskog rata. Stručnjaci se slažu da je više od 50 posto bombi, od 29.000, koliko ih je ispaljeno do prije sedam dana, bilo nenavođeno. Procjena je to čak i američkih obavještajnih službi, koje nam to otkrivaju, inkriminirajući na taj način američku administraciju kao pomagača genocida. To djelimično objašnjava zašto je broj civilnih žrtava tako visok. Izraelske fabrike laži i propaganda žele nam to predstaviti drugačije, ali treba imati u vidu da to nije nikakva greška već dio izraelske strategije koja ima za cilj uništenje Palestinaca na sve moguće načine.

Ubijanje civila dio je sveobuhvatne strategije koja također ima za cilj unošenje straha u redove Palestinaca. To je sasvim očigledno iz izraelske odluke kojom je odobreno objavljivanje nekoliko videozapisa koji pokazuju Palestince svučene do donjeg rublja dok ih izraelske okupacione snage provode kroz ruševine razorene Gaze. Iako izraelska propaganda tvrdi da su ti poniženi ljudi bili borci Hamasa, nema sumnje da je riječ o civilima. Ovi snimci, koji su obišli svijet, imaju za cilj poslužiti kao navodni dokaz izraelskih napora kojim žele uspostaviti potpunu kontrolu nad Palestinom, na takav način da Palestincima ne bi ostavili nimalo prostora da žive na svojoj zemlji kao ravnopravni ljudi.

Izraelski desničarski lider Netanyahu sve vrijeme govori o namjeri njegove vlade da uspostavi potpunu kontrolu nad Palestincima. Još prije dva mjeseca na konferenciji za štampu održanoj 10. novembra 2023. godine Netanyahu nije krio da želi potpunu sigurnosnu kontrolu Gaze, za koju je rekao da mora biti u potpunosti demilitarizirana, i to bez Hamasa kao relevantnog političkog predstavnika Palestinaca. Izraelski lider bio je svjestan da nakon odbijanja Egipta da primi palestinske prognanike njihovo preseljenje više nije realan i ostvariv cilj. Također je rekao da izraelske snage neće odustati od kontrole nad Gazom ni pod kojim okolnostima. Totalna kontrola na kojoj insistiraju izraelske vlasti ne znači samo fizičku kontrolu pojasa Gaze.

Snimci dehumaniziranih zarobljenih civila Gaze pokazuju da arogantne izraelske okupacione snage žele provesti i kontrolu nad tijelima i životima stanovnika Gaze. Što je još važnije, namjere Izraela nisu nepoznate vlastodršcima na Zapadu. Ovakve je postupke Izraela oštro osudio i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres. Govoreći u Vijeću sigurnosti, Guterres je kazao da u Gazi “nigdje nije sigurno”.

LAŽNI DEMOKRATSKI ZAPAD

Palestinska tragedija općenito, a genocidno ubijanje civila u Gazi posebno, ogolili su laži i licemjerje tzv. zapadnih liberalnih demokratija, koje su desetljećima tvrdile da se zalažu za zaštitu ljudskih prava kao dio svojih političkih programa. Zapadne liberalne demokratije ne samo da se nisu suprotstavile izraelskoj brutalnoj agresiji na Gazu već i same zagovaraju nastavak njenog bombardiranja. Sekretar za štampu Pentagona, general-major ratnog zrakoplovstva Pat Ryder, kazao je 12. decembra 2023. godine da će Sjedinjene Američke Države nastaviti podržavati svoje izraelske saveznike, ponavljajući uvježbanu mantru o tome kako SAD podržavaju neotuđivo pravo Izraela da se brani. Američka politika blisko sarađuju s Izraelom, a kao opravdanje za to navode da imaju namjeru pomoći oslobađanje izraelskih talaca iz zatočeništva Hamasa te onemogućiti da kriza eskalira u širi regionalni oružani sukob. Washingtonu očigledno nije stalo da dođe do prestanka neselektivnog ubijanja civila. Ne treba zaboraviti činjenicu da je SAD bombardirala i ubila stotine hiljada civila tokom svog famoznog rata protiv terorizma. Kako bi prekrili svoje zločine, Amerikanci i njihovi saveznici blokirali su istrage o ratnim zločinima u Afganistanu i Iraku, a novinare koji su obznanili informacije i dokaze o tim zločinima godinama drže u zatočeništvu bez prava na slobodu ili pravedno suđenje.

Dokaz da Washington podržava zločine nad Palestincima jeste i činjenica da je SAD više puta stavila veto na sve rezolucije o prekidu vatre u Gazi. Ovakvi potezi američkih diplomata, koji djeluju po instrukciji svojih političkih šefova u Bijeloj kući i State Departmentu, ustvari su dio proračunate i uobičajene američke strategije pružanja podrške izraelskoj genocidnoj kampanji protiv Palestinaca. Ova strategija podrazumijeva i pružanje ogromne finansijske podrške izraelskoj vojnoj kampanji u Gazi koja je razorila njenu civilnu infrastrukturu, uništila bolnice, škole, crkve i džamije i ubila više od 20.000 civila, među kojima više od 7.000 nevine djece.

Osim 3,8 milijardi dolara, koje američki poreski obveznici plaćaju Izraelu svake godine, američki predsjednik Joe Biden, najveći američki cionist među predsjednicima u povijesti SAD-a, zatražio je dodatnih 14 milijardi pomoći za Izrael. Američka administracija, kojom rukovodi Biden, kupuje zdravo za gotovo tvrdnje Izraela o tome kako bi, ako želimo postići konačan poraz Hamasa, bombardiranje Gaze trebalo nastaviti mjesecima. Za to vrijeme, Izrael, u stvarnosti, koristi šansu kako bi proveo ono što je danas postalo jasno svakom na zemaljskoj kugli, a to je stvaranje i cementiranje samo jedne države” na teritoriji historijske Palestine – izraelske države, Stvaranje velikog Izraela i eliminacija Palestinaca pravi je razlog zašto se Izrael, iako postepeno, barem u ovoj fazi, sve više vojno angažira na području Zapadne obale, gdje također ubija Palestince.

Izraelska brutalna agresija Zapadne obale intenzivirana je od 7. oktobra 2023. godine, što jasno pokazuje namjere izraelske strategije potpune kontrole palestinskih života na području cijele Palestine. Izraelski režim više i ne krije da predviđa samo jednu vlast i jedan suverenitet na okupiranim područjima, a to je izraelska vlast.

PALESTINCI KAO ZAMORCI

Ovu okupacionu strategiju izraelskog režima na Zapadnoj obali možda je najbolje opisao australski jevrejski novinar, analitičar i publicist Antony Loewenstein u svojoj popularnoj studiji Palestina kao laboratorija. U ovoj studiji Loewenstein, jedan od najvećih i najuvjerljivijih kritičara cionističke izraelske okupacione politike u svijetu, detaljno istražuje prirodu moderne izraelske države. Loeweinstein, koji je nekoliko godina proveo u istočnom Jerusalemu, otkriva kako je okupaciju Palestine Izrael sistematski pokušao prodati svijetu kao bitan element vojnog i ekonomskog razvoja Izraela.

Loewenstein razotkriva ne samo amoralni već i kriminalni stav Izraela, koji se posebno ogleda u represivnom aparatu Izraela kao okupacione sile. Represiju nad Palestincima i pokušaj njihove totalne kontrole i dehumanizacije izraelska država i njen privatni sektor proizvodnje oružja i modernih tehnologija već duže vrijeme pokušavaju prodati svijetu – posebno drugim represivnim režimima, uključujući i režime arapskih zemalja Abrahamskog sporazuma bliskih Izraelu, koji također vrše brutalnu represiju nad vlastitim narodima – kao marketinški potez (point of sale) za proizvodnju profita, širenje utjecaja i sklapanje saveza s represivnim režimima u svijetu poput režima Narendre Modija u Indiji.

Palestinska laboratorija nastala je onog momenta kada je Izrael uvidio potencijal trgovine oružjem, kao i važnost razvoja oružja za vlastitu upotrebu. Loewenstein u svojoj knjizi govori o izraelskim tehnikama za oslobađanje od afričkih imigranata i odvraćanje dolaska novih, koje izraelski režim nudi evropskim saveznicima, Viktoru Orbanu u Mađarskoj, naprimjer. Represivne tehnike i političke mjere primijenjene nad Palestincima iskorišteni su za razvoj proizvoda koji bi se poslije plasirali i prodavali drugima koji pokušavaju spriječiti dolazak izbjeglica. Osim toga, izraelska bespilotna letjelica Heron, koja ima kapacitet zadržavanja u zraku do 40 sati, postala je glavno oruđe koje zemlje Evropske unije koriste u svojim nastojanjima zadržavanja izbjeglica izvan svojih granica. Činjenica je da su 2017. godine izraelski proizvođači dronova zaklapali 60 posto globalnog tržišta dronovima. Izraelske bespilotne letjelice omogućavaju zemljama Evropske unije da nadgledaju cijeli Mediteran.

Izraelska kompanija za nadzor “Cellebrite” do danas je uspjela prodati svoje uređaje za ekstrakciju digitalnih podataka u najmanje 150 zemalja svijeta. Ova tehnologija, prvi put primijenjena nad okupiranim Palestincima, može odrediti kretanje migranata, uključujući i njihovu nedavnu geografsku i komunikacijsku povijest, koristeći podatke u njihovim mobilnim telefonima, a zabilježeno je da najmanje 43 posto migranata koriste mobilne telefone.

Izraelska industrija oružja i srodnih proizvoda iz domena represije i jačanja sigurnosti kadra je takmičiti se većim nacijama upravo zato što ju je Izrael imao priliku testirati nad Palestincima, tvrdi Loewenstein. Paradoksalna je činjenica da se i antiizraelski i antijevrejski orijentirani režimi dive etnonacionalizmu i opresivnim sposobnostima Izraela. Upravo takvi režimi glavni su kupci izraelskog naoružanja i opreme. Rasistički režimi u Južnoj Rodeziji (današnji Zimbabve) i nekadašnji režim aparthejda u Južnoafričkoj Republici svojevremeno su bili najcjenjeniji kupci opreme izraelske represivne industrije. Izraelske kibernetičke kompanije samo u toku 2021. godine bile su korisnici 40 posto svjetskog finansiranja razvoja IT industrije.

Tehnologiju špijunske aplikacije Pegasus, razvijenu prije svega za špijuniranje Palestinaca na okupiranim teritorijama i u Gazi, entuzijastično su koristili Modijev ekstremistički režim u Indiji za špijuniranje oponenata režima, demokratskih muslimanskih protivnika u Kašmiru i drugim državama u Indiji, kao i represivni arapski režimi u Rijadu i Abu Dhabiju.

IZRAELSKA GLOBALNA CENZURA  

Loewenstein detaljno opisuje i fenomen propalestinskih objava koji nestaju s globalnih internetskih platformi. Najeklatantnija cenzura, koja je kasnije samo djelomično ispravljena, bila je na Instagramu. Ova društvena mreža, u vlasništvu “Mete”, uklonila je mnoge postove o džamiji Al-Aksa u Jerusalemu, trećem najsvetijem mjestu u islamu, kada su izraelske snage u maju 2021. godine upale u ovaj kompleks dok su stotine Palestinaca tamo obavljale molitvu. S druge strane, WhatsApp, koji je u istom vlasništvu, nije poduzimao nikakve ozbiljne mjere protiv govora mržnje koji su provodile nasilne grupe izraelskih kolonista. Facebook je čak imenovao Jordanu Cutler, nekadašnju savjetnicu Benjamina Netanyahua i šeficu osoblja u izraelskoj ambasadi u Washingtonu, bivšu članicu Odjeljenju za strategiju kampanje Likud partije, da brine o izraelskim i jevrejskim pitanjima na ovoj društvenoj mreži.

Koliko će napad Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. godine, koji je srušio profitabilni mit, izgrađen na represiji nad Palestincima Zapadne obale i Gaze, dugoročno naštetiti Izraelu kao vodećoj i neprikosnovenoj high tech sili, pokazat će epilog rata u Gazi. Jedno je, pak, jasno i danas – ovaj mit već se urušava jer u Crvenom moru jemenski Ansarullah bez ozbiljnije high tech opremljenosti, kakvu je Izrael usavršio vršeći represiju and Palestincima, nanosi snažne ekonomske gubitke Izraelu, do te mjere da Washington pokušava, iako za sada s relativno malim uspjehom, angažirati međunarodnu koaliciju s ciljem neutralizacije jemenskih Huta.

To potvrđuje da muslimanski narodi ipak nisu napustili Palestince te da postoje efektivni asimetrični oblici borbe protiv Izraela koji ovom uzurpatoru mogu ozbiljno naštetiti, uprkos nuklearnom arsenalu i sofisticiranim represivnim tehnologijama kojima ova “jedina demokratska država na Bliskom istoku” obučava, potiče i jača represivne aparate protiv slobode i demokratije širom svijeta.