U povodu kontinuiranih napada na reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića u bosanskohercegovačkim medijima i na političkoj sceni osam udruženja iz bošnjačke dijaspore se iglasilo u saopćenju koje prenosimo u cjelosti:

Sa pažnjom pratimo sva dešavanja u našoj domovini i najenergičnije osuđujemo brutalne javne napade na reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića i pokušaj spriječavanja slobode govora.

Već duži vremenski period ličnost reisu-l-ulemu se pokušava postaviti kao legitimna politička meta različitih politika i raznih politikanata. U tako stvorenom ambijentu (gdje se problematizira jačina ezana, nazivanje selama u javnim institucijama, hidžab državnih funkcionera, sloboda govora imama na hutbma i sl.) napadi, omalovažavanje i ušutkavanje reisu-l-uleme su postala sasvim normalna i prirodna stvar.

Glasnogovornici takvih politika smatraju da su ljudi koji idu u džamiju, a samim tim i njihov vjerski vođa, dehumanizirana bića kojima ne priliči javni govor i bavljenje državnim poslovima. Sasvim je jasno da je hajka na hfz. Almira ef. Mahića bila samo pokazna vježba za ovo što se danas radi reisu-l-ulemi. Mi dole potpisani ne pristajemo na takav pristup i takav način javne korespodencije sa vrhovnim autoritetom Islamske zajednice u BiH, domovinskim zemljama i dijaspori.

Zabrinjavajuće je posmatrati kako naizgled ideološka kakofonija različitih društvenih aktera postaje složni ujedinjeni glas napada na reisu-l-ulemu, a posebno kada se tim glasovima pridruže stavovi nekih međunarodnih organizacija i ambasada u BiH koji u zavijenoj formi govore isto.

Svi oni zajedno i pojedinačno treba da znaju da su Bošnjaci i muslimani u Bosni i Hercegovini pravo na svoj javni glas platili preskupo i da ne postoji nikakav faktor, saopštenje i reakcija koje će nam pravo na govor uskratiti. Posebno to pravo imaju žrtve prošle agresije i njihove porodice a u ime svih njih posebno reisu-l-ulema koji je prošao koncetracioni logor i izbliza, gledajući zlu u oči, upoznao fašisoidne metode agresije na državu BiH. Njegovo je demokratsko pravo ali i vjerska obaveza da opominje Bošnjake i poziva na budnost i oprez.

U svakoj državi u svijetu spremnost i poziv na odbranu države od mogućeg napada je prvorazredni čin patriotizma. Samo se u BiH ta ustavna obaveza želi problematizirati. To  očigledno čine one snage kojima je u interesu da dijele državu bez ikakvog otpora. Takvi smatraju da je neophodno ušutkati svakog koji poziva na odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Međutim, to je iluzija koju trebaju što prije izbiti iz svojih usijanih glava. Država BiH će se braniti i odbraniti. Bošnjaci imaju pravo da to javno govore i imaju pravo da brane svoju državu. Između separatizma i patriotizma se ne može stavljati znak jednakosti.

Ovom prilikom pozivamo sve strukture Islamske zajednice, sve muftije, glavne imame, imame, profesore u medresama, profesore na fakultetima, sve vjeroučitelje, direktore institucija i ureda ali i sve druge slobodomisleće ljude, u zemlji i dijaspori, da snažno, beskompromisno i javno stanu uz ličnost reisu-l-uleme i uz odbranu ostvarenog prava na govor a protiv svih oblika javnog sataniziranja.

Potpisnici saopćenja:

Kulturno islamski centar Sjever, Wiltz – Luxemburg
Islamski kulturni centar Mainz, Njemačka
Islamski kulturni centar Saarbrücken, Njemačka
Bošnjačka kulturna zajednica „Sandžak“, Offenbach –Njemačka
Bosanski kulturni centar Saarbrücken, Njemačka
Kulturni centar Diwan asbl, Luksemburg
Udruženje bosanskih muslimana „Gazi Murat-beg“, Steyr – Austrija
Kulturno, sportsko i religijsko udruženje „Džemat Liezen“, Austrija