Večernji list zakotrlja kako se na otetoj hrvatskoj zemlji nalazi džamija, ostali se mediji nakače i eto skandala koji se brzo proširi van granica Bosne i Hercegovine. Priča se kotrlja već nekoliko dana, izvjesni Zvonimir Trlin iz Zagreba optužuje sve redom za navodnu prevaru prilikom kupovine zemljišta na kojem je kasnije izgrađena džamija u Donjem Selu kod Konjica pa je Trlin bio primoran pokrenuti reviziju pred Vrhovnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine.

Trlin tvrdi da je prevarom od njegovih rođaka kupljena zemlja u Donjem Selu na kojoj je kasnije izgrađena džamija, da su sve lokalne strukture bile umiješane u prevaru te traži da se cijeli slučaj poravna. I to doslovno.

Nakon što je svoju priču iznio u zvaničnom glasilu HDZ-a BiH, jučer se Zvonimir Trlin tri puta obratio redakciji inače odličnog lokalnog portala novikonjic.ba i zahtijevao objavu, odnosno, prenos članka iz drugih medija o ovom slučaju.

„Poštovani, molim da objavite-prenesete članak objavljen u VL BiH. Nadam se da će Bošnjaci sa istom pažnjom i senzibilitetom reagirati kao na slučaj nane Fate Orlović u  Srebrenici, na čijoj su zemlji izgradili pravoslavnu crkvu koja se morala na kraju srušiti. Ovo je hrvatski slučaj Fate Orlović u Konjicu i treba ga rasvijetliti, ali jednako tako znam da se bojite lokalnih moćnika SDA koji su izveli ove kriminalne radnje i da ne možete objaviti ovu sramotu u gradu Konjicu. Za sve dodatne informacije stojim na raspolaganju. S poštovanjem, Zvonimir Trlin.“

Jutros je Trlinova priča osvanula i na portalu Klix.

Novinari portala Novi Konjic istražili su cijelu priču i kontaktirali sve aktere slučaja, Medžlis IZ Konjic te advokate Edinu Pandža i Hamu Maslešu kojeg Trlin optužuje kao osobu koja je „mozak“ cijele navodne prevare.

„Istina je, da je u mom uredu zaključen ugovor o kupoprodaji između gospođe Tadić  Žaklina rođene Trlin, kao prodavcem i kupcem, gospodinom Masleša Hamom dana, 15.01.2016. godine. U pomenutom ugovoru predmet prodaje je određen kao parcela broj 1065/2  u k.o. Galjevo, upisana u z.k. uložak  broj 304.

Kao i svakom notaru, dužnost mi je bila provjeriti zemljišnoknjižno stanje, imati dokaze o vlasništvu i posjedu prodavca, zemljišnoknjižni izvadak i kopiju plana, te je takav valjan ugovor i proveden u zemljišnoknjižnom uredu Općinskog suda u Konjicu i Masleša Hamo upisan kao vlasnik pomenute parcele.

Dana,  05.04.2017. Masleša Hamo je zaključio ugovor o poklonu, kao poklonodavac sa Islamskom zajednicomu BiH, Medžlisom islamske zajednice, kao poklonoprimcem, u kojem je predmet poklona određen kao parcela 1065/2 u k.o. Galjevo, te na osnovu ugovora o poklonu Medžlis islamske zajednice upisan u zemljišne knjige kao vlasnik.

Dostavljam vam skeniran prilog kupoprodajnom ugovoru, z.k. izvadak  na ime Trlin Žaklina, koja je  priložila uz ugovor i izvod iz matične knjige vjenčanih iz kojeg je vidljivo da je nakon upisa u zemljišne knjige, udajom promijenila prezime u Tadić.

Dakle, uz poštivanje načela povjerenja u zemljišne knjige, ja sam notarski obradila navedene ugovore i svi upisani na osnovu pomenutih ugovora upisani su u skladu sa Zakonom o notarima i Zakonom o zemljišnim knjigama u FbiH“, kazala je  notarka Edina Pandžo za novikonjic.ba

Nakon toga kontaktirali su i Hamu Maslešu, ovo je njegov odgovor.

“Tačno je da sam ja dana 15.01.2016. godine u notarskom uredu notara Pandža Edine zaključio Ugovor o prodaji sa gospođom Tadić rođ. Trlin Žaklinom kojim sam kupio parcelu označenu kao k.č. broj 1065/2, upisanu u ZK uložak broj: 304, K.O. Galjevo.

Prilikom zaključenja Ugovora, gospođa Tadić Žaklina priložila je ZK uložak i Kopiju katastarskog plana iz kojeg se vidi da je ona u to vrijeme bila jedini vlasnik i posjednik predmetne parcele, a ne suvlasnik kako se to netačno navodi.

Prilikom zaključenja Ugovora, notar je provjerio dokumentaciju a što je dužan po Zakonu i notarski obradio Ugovor, a što bi učinio i svaki drugi notar jer nije bilo niti jedne smetnje da se Ugovor o kupoprodaji zaključi.

Upisano pravo u Zemljišnoj knjizi smatra se tačnim, a sve shodno članu 9. Zakona o zemljišnim knjigama Federacije BIH, u kojem je članu načelo povjerenja istaknuto kao nepobitno načelo koje se tiče upisanog prava vlasništva u Zemljišnoj knjizi.

Po zaključenju Ugovora o prodaji i plaćanju poreza na promet ja sam isti Ugovor dostavio ZK uredu Općinskog suda Konjic te sam se na osnovu istog upisao kao isključivi vlasnik i posjednik predmetne parcele i to sa dijelom od 1/1.

Da je bilo kakvih problema u vezi sa vlasništvom i posjedom parcele ZK ured bi odbio moj zahtjev za upis mene kao vlasnika i posjednika predmetne parcele.

Po proteku vremena, oko godinu i po dana po zaključenju Ugovora o prodaji kojim sam kupio navedenu parcelu, upoznat sam da mještani  naselja Donje Selo traže lokaciju za izgradnju vjerskog objekta, te sam zapitan od strane nadležnih osoba da li bi prodao istu parcelu za izgradnju vjerskog objekta.

Nakon toga ja sam odlučio da poklonim istu parcelu Islamskoj zajednici Konjic, te je Ugovor u tom pravcu zaključen dana 05.04.2017. godine. Predmetnu parcelu ja sam uživao i posjedovao skoro jednu i po godinu, niko me nije uznemirivao niti osporavao moje vlasništvo i posjed.

Tužitelji su tužbu podnijeli dana 31.08.2017. godine, tj. pet mjeseci pošto sam ja poklonio predmetnu parcelu Islamskoj zajednici, tj. vlasnik i posjednik predmetne parcele i to sa  dijelom od 1/1 bila je Islamska zajednica.

Ugovor o poklonu predmetne parcele ponovo sam zaključio u notarskom uredu notara Edine Pandže, jer i nema drugih notara osim mene i kolegice Edine Pandže u Konjicu.

Notarka je provjerila dokumentaciju, što je obavezna po Zakonu, te je  utvrdivši da su ispunjeni svi uslovi i da nema zakonskih prepreka notarski obradila ugovor o poklonu koji sam ja zaključio sa Islamskom zajednicom Konjic.

Na osnovu istog Ugovora o poklonu, Medžlis Islamske zajednice Konjic upisan je kao vlasnik i posjednik predmetne parcele u ZK uredu Općinskog suda Konjic. Da je bilo kakvih zakonskih smetnji i sumnji, ovlašteni službenici ZK ureda Općinskog suda Konjic ne bi upisali Medžlis Islamske zajednice Konjic kao isključivog vlasnika i posjednika predmetne parcele i to sa dijelom od 1/1.

Pošto je upisan kao isključivi vlasnik, Medžlis Islamske zajednice Konjic je a na osnovu izgrađenog projekta i svoj prikupljenoj zakonom određenoj dokumentaciji  pristupio izgradnji objekta.

Po izgradnji objekta i pribavljanja upotrebne dozvole od strane nadležnih općinskih organa izgrađeni vjerski objekat upisan je kao vlasništvo Islamske zajednice. Za sve ovo vrijeme nije bilo problematizirano vlasništvo i posjed na predmetnoj parceli gospođe Tadić, moje vlasništvo niti vlasništvo Islamske zajednice na predmetnoj parceli.

Iz navedenog proističe da se tendeciozno i lažno  navodi i objavljuje da gospođa Tadić, ja i Islamska zajednica nismo sljedom kako je navedeno bili vlasnici predmetne parcele sa dijelom od 1/1.

U slučaju da Islamska zajednica nije bila vlasnik predmetne parcele sa dijelom od 1/1 ista ne bi mogla pribaviti potrebnu dokumentaciju niti izgradit predmetni objekat, te isti u ZK knjigama upisati  kao svoje vlansištvo i posjed.

Za sve navedeno postoji pisana dokumentacija izdata od strane nadležnih organa Općine Konjic i to Službe za građenje, urbanizam i prostorno uređenje Općine Konjic, Katastra Općine Konjic, ZK ureda Općinskog suda Konjic i drugih organa.

Posebno ističem da je u navedenom slučaju vođen parnični postupak pred Općinskim sudom u Konjicu po tužbi tužitelja Trlin Zvonimira i dr. protiv tuženih Tadić Žakline i dr.. Presudom Prvostepenog suda od 26.08.2019. godine odbijen je zahtjev tužitelja da se ponište naprijed naznačeni ugovori, te da se izgrađeni vjerski objekat ukloni. Po žalbi tužitelja, Kantonalni sud u Mostaru  u vijeću sastavljenom od troje sudija, donio je dana 21.12.2022. godine pravosnažnu  presudu kojom je u cijelosti potvrđena presuda Općinskog suda Konjic.

Posebno napominjem, da je i prije pokretanja naprijed naznačene tužbe tužitelja Trlin Zvonimira i drugih, Federalni inspektor Federalne geodetske uprave gospodin Valentino Vlašić  izvršio inspekcijski pregled u Katastru Općine Konjic i utvrdio da je u pogledu pracele koja je predmet naprijed navedenih ugovora sve urađeno po Zakonu i da nema nikakvih propusta i nezakonitih radnji u vezi sa istim, što je evidentirano i u Zapisniku sa izlaganja parcela. Ove svoje navode inspektor Vlašić je potvrdio u svojstvu svjedoka u toku prvostepenog postupka pred Općinskim sudom u Konjicu.

Iz prednjeg proizilazi da su u cijeli slučaj bili uključeni nadležni općinski organi i federalna inspekcija i federalni inspektor, javni registri, Katastar Općine Konjic, ZK ured Općinskog suda Konjic, Općinski sud Konjic, Kantonalni sud Mostar. Niti jedan od naprijed pobrojanih državnih organa i službi, niti sudova  nije našao propuste koji se tiču parcele označene kao parcela broj 1065/2, upisana u ZK uložak broj: 304, K.O. Galjevo, na kojoj je izgrađen vjerski objekat”, navodi se u Maslešinoj izjavi portalu novikonjic.ba.

Konačno, reagirali su i iz Medžlisa IZ Konjic. Potvrdili su sve on o što su napisali Pandža i Masleša. „Medžlis IZ Konjic je 2017. godine izgradio džamiju na svom zemljištu, poštujući sve zakonom predviđene procedure. Ovo je jedina istina, a sve ostalo su čiste neistine i insinuacije“, stoji u njihgovom reagiranju u kojem se dodaje ta je sud prvostepenom i drugostepenom odlukom potvrdio da je cijela stvar čista.

„Ni iz jednog dokaza provedenog u postupku ne proizilazi da je kupac imao razloga sumnjati u istinitost stanja zemljišnih knjiga, prema kojem je isključivi vlasnik nekretnina, koje su predmet zaključenih ugovora prvotužena od koje su kupljene, a nakon toga i poklonjene predmetne nekretnine. Tužitelji ničim nisu ukazali na postojanje bilo kakvih okolnosti iz kojih bi se moglo zaključiti da je kupac znao za postojanje suvlasništva na spornoj nekretnini“, navode  iz Medžlisa IZ Konjic te nastavljaju:

„Sud nije utvrdio prevare i krivotvorenja, kako je navedeno. Prvostepeni sud je pravilno zaključio da su sva lica koja su potpisala zapisnik, bila lično prisutna u vrijeme začinjavanja zapisnika i svojim potpisima se suglasile sa sadržajem istog, te pravilno utvrdio da su u postupku izlaganja učestvovali svi tužitelji, odnosno njihovi pravni prednici, izuzev tužitelja Trlin Zvonimira.

Saslušan kao svjedok, Valentino Vlašić, inspektor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove je sačinio zapisnik o inspekcijskom pregledu, gdje je analizom i kontrolom utvrdio je da je u pogledu parcela obuhvaćenih zahtjevom sve urađeno po zakonu, da nema nikakvih propusta i nezakonitih radnji, što je evidentirano u zapisniku.

PRESUDA drugostepenog suda je PRAVOSNAŽNA, te su tužitelji već i platili troškove postupka, osim Elizabete Jurić Lapouz. Tužitelj Zvonimir Trlin nije se odrekao svojih suvlasničkih prava na dijelu nekretnine koju je Žaklina Tadić kupoprodajnim ugovorom prodala za iznos od 20.000,00 KM, pa je istom pripalo pravo na dio vrijednosti sporne nekretnine srazmjerno njegovom suvlasničkom dijelu od 1/8, što iznosi 2.500,00 KM koji mu je dužna nadoknaditi Žaklina Tadić.

Smatramo da nije primjereno porediti ovaj slučaj sa slučajem Fate Orlović, jer džamija nije izgrađena na zemljištu u vlasništvu Hrvata, već po običaju darivanja zemljišta za takvu namjenu. Medžlis Islamske zajednice Konjic izgradio vjerski objekat na svom zemljištu, na zemljištu koje je prethodni vlasnik legalno kupio za iznos od 20.000,00 KM, a potom nakon proteka vremena od godinu i po, poklonio Medžlisu Islamske zajednice Konjic.

Za gradnju džamije u naselju Donje Selo dobivene su sve potrebne dozvole od nadležnih organa.”