Susan Caruana šest godina je tragala za svojim unukom. Davala je intervjue, vršila pritisak na britanske vlasti i nadala se da će se mali Alex Batty, koji je imao 11 godina kada je nestao, vratiti kući živ i zdrav. Posljednji trag koji je imala o djetetu je taj da je viđen u blizini španske Malage.

Ali nakon toga kao da ga je zemlja progutala. Tražila je da istraže sve moguće sekte i komune, da pronađu njenog unuka, ali to je bilo nemoguće sve dok sam dječak, koji je u međuvremenu postao 17-godišnji tinejdžer, nije pobjegao s mjesta gdje su ga majka i djed sakrili.

Priča o Alexu Battyju obišla je ovih dana svijet a počela je na letu za Malagu 30. septembra 2017. Njegova baka vjerovala je da je to obično putovanje tokom kojeg će provesti nekoliko dana odmora sa svojom majkom, Melanie Batty, i sa svojim djedom, Davidom Battyjem. Ali njihove su namjere bile drugačije, htjeli su da „nestane“ i uključilli su ga u "duhovnu zajednicu" sa kojom je šest godina putovao svijetom.

Tog 30. septembra sa aerodroma u Malagi Alex je otišao u mjesto Benahavís, malo mjesto u blizini Marbelle, poprilično luksuzno. Grad s jednim od najviših prihoda po stanovniku u Španiji i u kojem vile u mnogim slučajevima počinju s cijenama većim od pet miliona eura. Idilično okruženje daleko od uobičajene "alternativne" kulture karavana i hipi kombija. "Ako je bio ovdje, nije bio u kamp-prikolici, jer za njih nema mjesta", kažu u tom gradiću u kojem su za slučaj saznali iz medija.

Na Facebooku je objavljena fotografija Alexa Battyja u septembru te godine u vili u kojoj je trebao provesti nekoliko dana. Od malo onoga što se do sada zna o dječaku, postoji još jedan profil na društvenoj mreži na kojem se pojavljuje kako se bavi borilačkim vještinama, a koji se povezuje s navodnim profilom njegovog djeda Davida. Alex Batty je godinama bio duh, a samo se nagađalo o mjestu na kojem se nalazio. U Španiji nije postojala nikakva žalba ili istražni postupak kada je u pitanju njegov nestanak. Niko nije intervenirao.

Prema pisanju tamošnjih medija čak ni Civilna garda, koja obično prima međunarodne dojave o potragama, nije upoznata sa slučajem ili zahtjevima. Nema ih ni u nacionalnoj policiji. Ono što se zna je da je njegova baka Susan Caruana prijavila nestanak u Manchesteru 8. oktobra 2017. godine nakon što se dječačić nije vratio kući.

Istraga je započela kao međunarodna otmica od strane roditelja. Susan je 2018. rekla da je David 2014. bio u "duhovnoj zajednici" u Maroku, zbog čega je ta činjenica istražena. Čak se provjeravalo je li dijete u luci Malaga kako bi moglo ići na trajekt za Melillu u slučaju da je prešlo u Maroko i otišlo u staru putujuću zajednicu u kojoj je djed bio upisan.

Fokus nestanka svih ovih godina bio je na utjecaju Davida Battyja na njegovu kćer Melanie da uzme dijete. Davidov Facebook profil je uznemirujući. Djed se pojavljuje pod maskom i šalje poruke o nekakvim ratnicima protiv šejtana. Često s epojavljuje slov "V za Vendetta". Za dječaka se šest godina ništa nije čulo, sve dok se nije pojavio na jednoj francuskoj cesti i zatražio da se javi baki. Pobjegao je iz "duhovne zajednice" i želio se vratiti kući u Englesku.

Fabien Accidini je student koji je dostavljao lijekove u blizini Toulousea, kada je pronašao Alexa, 17-godišnjeg tinejdžera, kako luta cestom. Pronašao ga je dok je po kiši šetao neosvijetljenim planinskim putem, u srijedu oko tri sata ujutro. Vozač ga je opisao kao plavokosog dječaka, prilično visokog, odjevenog u bijelu trenerku i crne farmerke. Tada je nosio svjetiljku, pod rukom skejtbord, a na leđima ruksak. Tinejdžer je rekao da se zove Zach, ali je onda ispričao pravu priču o njemu.

Alex je već četiri dana hodao kroz planine, do ceste koja se nalazi u podnožju Pireneja. Mladić je ispričao kako ga je majka “otela”. Accidini je, zaintrigiran pričom, potražio njegovo ime na internetu i shvatio ko je on zapravo. Alex je koristio Accidinijev mobitel kako bi kontaktirao svoju baku, a njegove prve riječi nakon šest godina bile su: "Zdravo bako, ja sam, Alex. Ja sam u Toulouseu, Francuska. Stvarno se nadam da ćeš dobiti ovu poruku. Volim te i želim da se vratim kući." Ovo je Alexov spasilac rekao lokalnim medijima.

Priča, ionako intrigantna, postala je još fascinantnija informacijom koju je jučer iznio francuski tužitelj Antoine Leroy. Alexova odiseja započela je kada je prije nekoliko dana donio hrabru odluku da se odvoji od svoje majke u planinama Pirineja. Razlog za takvu odluku otkrio je Leroy koji je tvrdio da je Alexova majka rekla tinejdžeru da se porodica mora preseliti u Finsku. Ta je izjava, prema Leroyu, označila početak burnog putovanja koje je mladića danima držalo u stalnom pokretu. Mladić je, zajedno s majkom i djedom, prema tvrdnjama nadležnih, šest godina koliko je prošlo od kada mu se gubi trag, vodio nomadski život i nigdje se nije nastanio na duže vrijeme. Leroy je istaknuo da se trenutno poduzimaju mjere između Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva kako bi se koordinirao Alexov povratak na britansku teritoriju, gdje će se ovaj vikend ponovno naći sa svojom bakom.

U vezi s istragama o tome gdje se nalazi Alexova majka, Leroy je pojasnio da se zasad ne vode istrage u Maroku, kamo su prema bakinim riječima mogli otputovati neposredno nakon nestanka 2017., niti u Španiji ili Francuskoj. “Jedina istraga je u Velikoj Britaniji”, rekao je tužitelj, naglasivši da za Alexovom majkom ne postoji međunarodna potjernica, iako je britanske vlasti traže zbog navodnog zločina otmice.

Zajednica u Pirinejima u kojoj je Alex proveo veliki dio ovih godina je, prema Leroyu, "duhovne" prirode i njeni su članovi posvećeni radu na pitanjimavlastitog razvoja kao što je "ego", a također i "praksa meditacija". Vjeruju u reinkarnaciju. Stalno putuju s jednog mjesta na drugo, noseći solarne panele sa sobom na svoja putovanja, prema opisu koji je sam Alex dao vlastima.

Iako su mnogi detalji o Alexovom životu ostali nepoznati, Leroy je odbacio ideju koja se proširila tiskom da se zajednica u koju ga je dovela majka smatra "kultom" ili sektom. Što se tiče djeda maloljetnice, istakao je da je moguće da je umro prije šest mjeseci. Alexova priča i dalje je enigma, a vlasti rade na rekonstrukciji vremenskog slijeda njegovog putovanja od nestanka do bijega, no mladić zasad nije dao previše detalja. Francuska policija pohvalila je "izvanredan rad" socijalnih službi na brizi o Alexu, koji je dobrog zdravlja.