Skandalozna propovijed fra Mate Vincetića, župnog vikara na Plehanu, u kojoj na krajnje netolerantan način govori o migrantima muslimanima koji dolaze u Evropu, proširila se društvenim mrežama.

Govor je održan povodom proslave mladih 18. jula u župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini, a gdje se okupilo 100-ak vjernika iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

- Ne možemo mi prihvatati migrante u svoju kuću, dati im sve, a oni bezočno, drsko, bezobrazno dođu i kažu: Ja sam musliman, moraš mi dati hranu koju ja hoću da jedem. Vidi, molim te! Došao si iz zemlje gladan, žedan i bos. Tvoj Bog te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog. Sad ti meni naturaš svog Boga koji je tebe ostavio gladnog, žednog, golog i bosog da ja moram tebi i njemu ispunjavati volju.

On je rekao on je čovjek i kao čovjek ima pravo da jede. Dobro, nije problem, dat ću mu jesti, ali on još bezobrazan – ne smiješ mi svinjetinu, moraš mi teletinu. Vidite bezobrazluka!

Ostavi se svog Boga, priznaj vjeru u pravoga Boga pa ćemo ti onda dati sve. Dobit ćeš sve ovo što i mi imamo, a ne ja tebi iskažem ljubav i milosrđe, a ti pljuješ po meni i zapovijedaš mi i naređuješ i to u mome. Ako si došao u moje, sjest ćeš tamo gdje ti ja kažem, leći ćeš tamo gdje ti ja kažem, jest ćeš i piti ono što ti ja dam ili sklanjaj se iz kuće, nemaš šta tražiti ovdje. Ne možeš ti meni u mojem zapovijedati pod krinkom nekih ljudskih prava. Kojih ljudskih prava, da ti mene u mojem zaluđuješ?


Ja nikad ne bih vjerovao u Boga koji bi svoj narod ostavio gladnim, žednim, golim i bosim. Taj Bog je lažan. Taj Bog ne postoji. Pravi Bog se uvijek brine za svoj narod - dio je govora fra Mate Vincetića koji je objavljen i na Youtubeu.

Ubrzo nakon što smo objavili skandalozni govor, videosnimak govora fra Mate Vincetića brzo je uklonjen je na Youtubea.

Faktor je tražio reakciju Franjevačkog središta u Plehanu, gvardijana i župnika Ante Tomasa, koji nam je obećao da će reakciju na sporni snimak dati sutra.

Vrhobosanska nadbiskupija: Iskreno žalimo ukoliko su fra Matine riječi povrijedile vjerska i ljudska osjećanja kod drugih

Vrhbosanska nadbiskupija oglasila se nakon što se društvenim mrežama počeo širiti dio iz propovijedi fra Mate Vincetića koju je izrekao u nedjelju, 20. augusta u crkvi na Plehanu, kada je na krajnje netolerantan način o migrantima muslimanima koji dolaze u Evropu.

- Način, na koji je u tom isječku tretirana tema migracija te u tome kontekstu i pripadnici druge religijske zajednice nije u skladu s naukom Katoličke crkve ni s onim što ona, kako na općoj tako i na mjesnoj razini, provodi u svom djelovanju. Isus je pomagao svima i, kako donosi evanđelje po Mateju, poistovjetio se sa svakim čovjekom koji je u potrebi kad je kazao: „Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni“ (Mt 25,34-36).

Vjerna Isusovu nauku, Katolička Crkva slijedi Isusov primjer dobrote prema svima i kroz svoje institucije na različite načine pomaže upravo „gladnima, žednima, strancima, golima i sužnjima“ te pri tomu poštuje njihovo ljudsko dostojanstvo i vjersko uvjerenje. Čini to u ime vlastite vjere u Presveto Trojstvo i u Isusa Krista i naučava da su svi ljudi braća i sestre. Iskreno žalimo ukoliko su fra Matine riječi povrijedile vjerska i ljudska osjećanja kod drugih te još jednom podsjećamo svećenike na važnost propovijedi koja treba biti navještaj i tumačenje Božje riječi - naveli su iz Vrhbosanske nadbiskupije.