Borci Hamasa nanose velike gubitke izraelskoj vojsci i neće se pokoriti njihovim uvjetima, rekao je vođa skupine u Gazi Yahya al-Sinwar u poruci članovima skupine izvan teritorija.

U pismu koje je u ponedjeljak podijelila Al Jazeera Arabic, Sinwar je uvjeravao rukovodstvo palestinske skupine u inozemstvu o postignućima oružanog krila nakon dva i pol mjeseca izraelskog bombardiranja i kopnenih operacija.

Ustvrdio je da je 5000 izraelskih vojnika i časnika ubijeno i ranjeno od početka kopnenih operacija krajem listopada.

Jedna trećina njih, oko 1660, ubijena je, rekao je, dok su ostali ostali trajni invalidi ili teško ranjeni.

Izraelska vojska kaže da je dosad u kopnenim borbama ubijeno 156 vojnika, a da ih je više od 600 ranjeno. Međutim, izraelski mediji izvijestili su o znatno većem broju ranjenih vojnika, navodeći odstupanja između brojki koje je dala vojska i slučajeva koje su dokumentirale bolnice.

Sinwar je dodao da su palestinski borci, koji koriste taktike gerilskog ratovanja, poput snajpera, protutenkovskih projektila i eksplozivnih naprava, potpuno ili djelomično oštetili najmanje 750 izraelskih oklopnih vozila, uključujući tenkove.

"Brigade Izz al-Din al-Qassam vode žestoku bitku bez presedana protiv izraelskih okupacijskih snaga", prenosi Al Jazeera Sinwarove riječi.

Dodao je da brigade "razbijaju izraelsku vojsku i nastavit će to činiti", te da se "neće podvrgnuti uvjetima okupacije".

Brigade Qassam su najveća palestinska frakcija koja se bori protiv Izraelaca u Gazi. Ostali uključuju Saraya al-Quds (oružano krilo Islamskog džihada) i manje Brigade Abu Ali Mustafe, koje su povezane s ljevičarskom Narodnom frontom za oslobođenje Palestine.

Izvješće o pismu dolazi usred obnovljenih neizravnih pregovora između Hamasa i Izraela o prekidu vatre.

Izrael je navodno predložio još jednu privremenu pauzu u borbama tokom koje bi skupina Izraelaca mogla biti puštena iz Gaze u zamjenu za oslobađanje nekih palestinskih zatvorenika.

Hamas je javno odbio ponudu, rekavši da neće biti razmjene zarobljenika prije nego što se postigne sporazum o trajnom prekidu rata i puštanju humanitarne pomoći u Gazu.

Dok je izraelsko bombardiranje bez presedana ubilo više od 20.000 ljudi i gurnulo Gazu na rub humanitarne katastrofe, čini se da borci Hamasa još uvijek mogu nanijeti teške gubitke izraelskoj vojsci.

Ukupno 14 vojnika ubijeno je tokom vikenda diljem Pojasa Gaze, uključujući područja za koja vojska tvrdi da ih kontrolira. Od 7. oktobra Izraelci su objavili imena 489 vojnika koji su poginuli u borbi ili umrli tokom operacija, uključujući i bivše taoce koji su vjerojatno poginuli u izraelskom bombardiranju. Hamas i druge palestinske frakcije redovito objavljuju videosnimke svojih napada na izraelske položaje, uključujući slike izraelskog oružja i streljiva zaplijenjenog tokom borbi.

Izraelska vojska tvrdi da je ubila hiljade boraca Hamasa i uništila mnoge tunele.

Međutim, skupina do sada nije priznala nikakvu ozbiljnu štetu nanesenu njenim borbenim sposobnostima.