Na današnji dan, 9. avgusta 1965. godine dogodio se vjerovatno jedini slučaj u historiji da je neka država postala nezavisnom protiv volje svojih građana. Naime, tog je dana Singapur izbačen iz Malezije odlukom Malezijskog parlamenta. Danas je Singapur samostalna, moderna i visoko razvijena država, čiji je pasoš ˝najjači˝ na svijetu.

Dvije godine ranije četiri bivše britanske kolonije: Singapur, Malaja, Sarawak i Sabah (Sjeverni Borneo) dobile su nezavisnost od Ujedinjene Kraljevine i zajednički su osnovale novu državu – Maleziju. Singapur je u sastavu Malezije bio oko dvije godine, za vrijeme čega je došlo do sukoba. Malajcima se nije sviđalo to što su u Singapuru Kinezi činili većinu stanovništva. Također, bojali su se da će se zbog ekonomske snage Singapura središte Malezije preseliti iz Kuala Lumpura u Singapur. Bilo je također i religijskih problema. Na kraju je Malezijski parlament izbacio Singapur iz države, i to sa 126 glasova za izbacivanje i 0 protiv.

S druge strane, stanovništvo Singapura nije željelo samostalnost. Smatrali su da imaju premalo zemlje, vode i prirodnih bogatstava za samostalan opstanak. Također, nadali su se pomoći Malajaca u izbacivanju komunista iz Singapura. Ipak, na kraju je Singapur postao silom prilika nezavisna država, a to je ostao i do danas. Singapur je u međuvremenu doživio velik ekonomski procvat, postavši jedan od tzv. Azijskih tigrova.

Rođenje Singapura

Proglas kojim se proglašava nezavisnost Singapura objavljen je na Radio Singapuru u 10:00 sati 9. avgusta 1965. Singapurska TV je također emitirala konferenciju za novinare u 16:30. Tokom konferencije za novinare, objašnjeno je zašto je razdvajanje bilo neizbježno uprkos dugogodišnjem vjerovanju u spajanje i pripadnost Maleziji, a građani su pozvani da ostanu čvrsti i smireni.

Mnogi su s olakšanjem reagirali na vijesti o nezavisnosti, iako je način objavljivanja bio šok i na početku je dočekan s razočaranjem i žaljenjem. Prije nešto manje od dvije godine građani Singapura su svojim glasovima na referendumu u septembru 1962. podržali spajanje s Malezijom, no kada je do njega došlo, taj je period bio obilježen stalnim razlikama i ogorčenim političkim prepirkama između lidera dva naroda. Iako su svi znakovi ukazivali na nevolje, vrlo malo njih je bilo spremno za dramatičan kraj singapurske unije s Malezijom.

Ekonomija Singapura danas je visoko razvijena ekonomija slobodnog tržišta sa karakteristikama direktivne uloge države u usmjeravanja ukupnog razvoja tržišta kroz industrijske politike ili planiranja. Singapurska ekonomija je ranije bila rangirana kao najotvorenija na svijetu. Inače, ekonomija Singapura se često naziva ˝čudom˝ zbog svoje brze transformacije iz zemlje u razvoju u razvijenu ekonomiju sa visokim dohotkom u relativno kratkom vremenskom periodu. Ova transformacija se dogodila u drugoj polovini 20. vijeka pod vodstvom premijera Lee Kuan Yewa i njegove vlade. Jedan od ključnih faktora koji je doprinio ekonomskom čudu Singapura bila je njegova strateška lokacija, koja ga je učinila idealnim središtem za međunarodnu trgovinu.

Inače, ove godine na novoj globalnoj tabeli Singapur zauzima prvo mjesto, a njegovi građani mogu bez vize posjetiti 192 zemlje.