Bivši premijer je od petka bio u bolnici u San Raffaeleu, gdje su već stigla njegova djeca. On je nekoliko puta hospitalizovan posljednjih godina. Prije onih u aprilu i martu liječio se od prilično ozbiljne infekcije mokraćnih puteva u januaru 2022. godine, na dane kada se birao šef države. Međutim, u septembru 2020. bio je primoran da ostane pod nadzorom ljekara zbog upale pluća uzrokovane koronavirusom.

Imao je i dvije hospitalizacije zbog operacije 2019. godine radi uklanjanja crijevne opstrukcije i 2016. godine zbog operacije srca, te hospitalizacije 2009. godine nakon napada pretrpljenog na Piazza Duomo u Milanu. I opet na San Raffaele Berlusconi je proveo neko vrijeme također zbog problema s očima: uveitisa. Prvi put je hospitalizovan u martu 2013. godine, što je izazvalo jaku kontroverzu s obzirom da je suđenje Rubyju bilo u punom jeku, a drugi put u novembru 2014. Nadalje, u maju 1997. uklonjen mu je maligni tumor prostate: ta intervencija, zahvaljujući apsolutnoj privatnosti koju je garantovao San Raffaele, ostala tajna, sve dok sam nije javno ispričao dramu koju je doživio i prevazišao.

Medijski tajkun, milijarder, Berlusconi je prvi put došao na dužnost 1994. godine i vodio četiri vlade do 2011. godine.

Predvodio je stranku desnog centra Forza Italia koja je ušla u koaliciju pod premijerom Giorgiom Melonijem nakon izbora u septembru, kada je izabran u gornji dom Italije, Senat.