Sinoć je u Muzeju u Prijepolju promovirana knjiga “Šećer sokakom” Indire Hadžagić Duraković čiji podnaslov “prilog sentimentalnoj istoriji Prijepolja” nešto bliže određuje sadržaj ovo zanimljivog djela.

Autorica se u knjizi bavi fenomenom toponima i kroz njih otkriva čitaocu da svako ime (toponim) ima svoj smisao, značenje i porijeklo.

Preko toponima Indira Hadžagić priča prošlost svoga mjesta, evocira sjećanje na ljude koji su tu nekada živjeli i ističe da čuvanje toponime pomaže konstruiranje kulturu pamćenja zasnovanu na životu nekadašnjih ljudi toga prostora.

U drugom dijelu knjige autorica piše o starim zanatima prijepoljske čaršije, o živopisnim zanatlijama i likovima koje je svaka stara čaršija imala.

Na promociji je uz autoricu govorio i urednik izdanja Almir Mehonić, predsjednik Kulturnog centra “Diwan” iz Luksemburga koji je i izdavač ove knjige.

Odlomke iz knjige odabrala je i čitala profesorica Nađa Hadžagić, a profesorica muzike Edmira Hadžagić odabrala je i izvela prigodne pjesama uz gitaru.

Bila je to, kažu organizatori, divna noć u nekadašnjoj zgradi prijepoljske Ruždije, sada zgradi Muzeja. Brojna publika skupa s autoricom evocirala svoje uspomene na nekadašnje Prijepolje i ne njegove stanovnike.