Ruski portal Pravda, u analizi trenutne političke situacije u Bosni i Hercegovini, napisao je pristrasnu "analizu" u kojoj veličaju odnose Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina, ističući da je možda došlo vrijeme i za "ruske snage" u Bosni i Hercegovini. 

Za entitet RS, taj portal navodi da je "srpski dio BiH", te da Dodik vjeruje u rusku i kinesku moć u slučaju uvedenih sankcija prema njemu koje se najavljuju iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. 

Osim toga, u tekstu se relativizira broj ubijenih bošnjačkih civila u Genocidu, a Banja Luka se karakteriše kao glavni grad Republike Srpske. 

Na ovakve istupe reagirao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović:

“To se zna koji vojnici iz međunarodnih snaga su prisutni u BiH i samo ti vojnici mogu da budu u BiH. To je, dakle, EUFOR. Zna se da BiH ima saradnju sa NATO-m i da NATO ima obavezu da štiti teritorijalni integritet BiH po Dejtonskom mirovnom sporazumu, i to su su Oružane snage BiH. I nikakve druge vojne snage niti mogu biti niti će biti u BiH”, izjavio je Džaferović.

Ovo je samo još jedna u nizu potvrda koje govore o tome da se Rusija na sve načine nastoji nametnuti kao glavni igrač u kontekstu "rješenja" trenutne političke krize u državi Bosni i Hercegovini.