Iako je kuhanje na našem podneblju najviše povezivano sa ženama, često su najpoznatiji kuhari muškarci. Za domaćice kuhanje može biti samo obaveza, dok je nekima velika strast, zadovoljstvo. Isprobavati nove recepte, dekoracije, začine i slično strast je i Sedada Dželilovića iz Sarajeva. Ovaj mladi kuhar završio je Ugostiteljsko-turističku školu u Sarajevu za zvanje kuhar tehnolog. Sa samo 24 godine iza sebe već ima profesionalno iskustvo u svom znanju koje svakoga dana unapređuje.

Ljubav prema kuhanju, kako kaže Dželilović, javila se iznenada na kraju osnovnog obrazovanja. Možda zvuči čudno, ali već tada je imao predosjećaj da će ovo zanimanje u godinama koje su tada dolazile biti jako traženo, što se na kraju ispostavilo tačnim.

“Svaki početak je težak, kao i svugdje drugo, ali u ovom poslu s tom težinom traži se i velika odgovornost kao i odanost poslu. Moje prvo zaposlenje nedugo nakon podizanja diplome iz škole jeste u restoranu ‘Čenga’ na Ilidži. Tu su nekako napravljeni prvi pravi profesionalni koraci. Imao sam priliku da radim s vrhunskim majstorom italijanske kuhinje i naučim dosta toga. Od tog restorana pa do danas promijenio sam četiri firme. Što se tiče kuhanja u kući, to je malo teže išlo jer je mama uvijek spremala delicije koje nisu mogle lahko da se zamijene, a iskreno, i nije mi majka toliko dala da se petljam u kuhinji. Kad-kad bih nešto napravio”, priča Dželilović.

Nedavno je Sedad Dželilović bio i na međunarodnom takmičenju kuhara profesionalaca i zauzeo drugo mjesto u kategoriji “pasta” i treće mjesto u kategoriji “jelo od ribe”. Ovo takmičenje predstavlja mu veliko iskustvo i stepenicu više u stjecanju znanja. Završio je i Kuharsku akademiju “Škmer” u Splitu, edukaciju za ketering-majstora, edukaciju za projekt-menadžera, edukaciju za pisanje projekata po EU standardima.

Na pitanje da li je bilo situacija da mu jednostavno “propadne” jelo, Sedad odgovara da mu se često događalo na samom početku kuhanja. “I dan-danas kada isprobavam recepte zna se desiti jednostavno da mi se ne svidi okus i onda ga ne želim dalje upotrebljavati. Recimo, jedna situacija kada sam pravio karamel-sos koji ide preko jednog kolača, taj sos se konstantno mora miješati da ne bi zagorio. I pogodite šta mi se desilo, naravno, zagorjelo mi je. Da bi stvar bila još veća ili gora, zagorjelo mi je pred jednim od najvećih kuhara s Balkana Vladom Simićem”, prisjeća se Sedad Dželilović.

Dželilović je danas sretno oženjen i otac malog Omera. Govoreći da i kući pomaže u kuhanju, dodaje da i supruga sprema jako ukusna jela. “Iskren da budem, do sad se nismo takmičili, a ne bih ni smio jer, ako pobijedim, ne bi više niko kuhao osim mene”, kaže Dželilović kroz šalu. Ipak, kada je slobodan ili kada radi drugu smjenu, s ljubavlju često kuha sa suprugom i uživa u tome da porodici pripremi nešto čega se možda ne bi sjetili ili nešto što će probati prvi put.  

“Možda će vas začuditi što ću ovo reći jer sam Bošnjak, ali moje omiljeno jelo dolazi s Mediterana. Gambori s hrusti koricom od aromatičnog bilja s crnim rižotom je moje omiljeno jelo. Ali opet najviše volim spremati našu tradicionalnu bosansku kuhinju, ali na malo moderniji način”, objašnjava nam.

Kada su u pitanju razni recepti, Dželilović kaže da od začina najviše preferira aromatična bilja koja jelu daju neobičan i poseban okus, te tako voli koristiti mentu, lavandu, kopar, majčinu dušicu, korijander, origano itd. “Najbolje spremam ribu brancin s maloprije rečenim aromatičnim biljem s nekim pireom od korjenastog povrća. A slatko je kolač od hurme i pistacija s bijelom čokoladom i mislim da sam ga više i doktorirao koliko puta sam ga napravio i prezentovao gostu. Volio bih da mi i Vi mi budete gost i probate ovaj slatki specijalitet”, dodaje Dželilović.

Govoreći o domaćoj i “modernoj” kuhinji, pojašnjava da se to dvoje ne bi trebalo odvajati jer i domaća kuhinja može biti moderna, a što je itekako i naša bosanska tradicionalna kuhinja jer je jako zdrava. Iako je danas sve više popularan odlazak iz Bosne i Hercegovine, posebno među mlađom populacijom, Sedad Dželilović svojim radom pokazuje da za vrijedne itekako ima mjesta i u našoj državi. Trenutno je zaposlen kao šef kuhinje u novootvorenom restoranu “Mendy Special”, a prije je radio u “Tarčin Forest Resortu” tri godine kao šef smjene, u restoranu “Sokak” te restoranu “Čenga”.

Gosti restorana u kojem sada radi pretežno su osobe koje dolaze s Bliskog Istoka i okolnih zemalja i za njih spremaju specijalitete kao što su mendi i kebsa riža s janjetinjom i piletinom. Ono što je karakteristično za ova jela jeste to što se pripremaju u posebno dizajniranoj rupi koja ima funkciju sličnu krušnoj peći, a Sedad ističe da je ova rupa, odnosno peć prva ovakvog karaktera u Bosni i Hercegovini, po čemu su, kako kaže, već prepoznatljivi.

Sedad Dželilović smatra da svi oni koji kroče u kuhanje, prije svega, moraju biti veoma odgovorni, timski igrači, imati volju za radom, osmijeh, lijepu komunikaciju i talent.