V. d. predsjednika SDS-a Milan Miličević kazao je danas u Banjoj Luci da neće potpisati dokument koji je danas trebalo da zvanično bude potpisan u Narodnoj skupštini RS-a u Banjoj Luci, a čiji je nacrt definisan u petak na sastanku kod predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Miličević je bio odlučan da SDS neće ni otići danas na sastanak u NSRS koji počinje u 15 sati.

Sastanku u petak su prisustvovali predstavnici svih stranaka okupljenih oko SNSD-a, a koji čine vlast u ovom entitetu, uz opozicioni SDS, a povod je bio - "odgovor na izjavu političara iz Federacije BiH o pitanju državne imovine".

- Ovo nije dokument koji govori o državnoj imovini. Nema ni "d" od državne imovine, spominje se samo u jednoj tački, a sve drugo su razne populisitičke priče o svim drugim temama, ali ne o temi državne imovine – kazao je Miličević.

Istakao je da se spominju mnoge stvari oko povrata nadležnosti, koje su već definisane ranijim odlukama Skupštine u RS-u, a nikada nisu sprovedene bez obzira na rokove, prvo od šest mjeseci, pa kasnije još šest, a tiču se Agencije za lijekove, Oružanih snaga, VSTV-a, indirektnih poreza…

- Priča o mirnom razdruživanju je ponovo politička floskula i fraza, politička besmislica jer ni ona, kao ni mnoge druge, nisu sprovedene. Ovaj dokument je više politički pamflet SNSD-a i njihovih satelita. Zato SDS ovaj dokument neće i ne može potpisati – rekao je danas Miličević.

Razočaran površnim stavom i vlasti i opozicije

Kazao je da su u stranci pokušali da dokument dorade ili predlože neki amandman, međutim…

- Nijedan amandman ne može da dovede ovo u red i da se vrati na teren priče o državnoj imovini – rekao je.

Miličević je dodao da je "državna imovina ono što je nastalo secesijom bivše države, ali da se javna dobra u općoj upotrebi ne mogu tretirati kao državna imovina".

Miličević je rekao da je u petak bio na sastanku kod Dodika, i rekao da SDS vodi "nacionalno odgovornu politiku i da su otišli da licem u lice kažu direktne stavove tamo gdje treba da se pošalju – Mioradu Dodiku i onima koji su oko njega okupljeni".

Rekao je i da je razočaran površnim stavom i vlasti i opozicije kada su u pitanju ozbiljne stvari kao što je državna imovina.

Sastanku kod Dodika u petak nisu prisustvovali predsjednici PDP-a Branislav Borenović i Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Šef zastupničkog Kluba SDS-a Vukota Govedarica je izjavio danas da je namjera Dodika samo obmana i prevara vlastitog naroda, tako što će donositi zaključke u NSRS-u koji nisu sprovodivi i realni.

- Ali njega to ne zanima, nego samo da se igra sa nacionalnim osjećanjima… Sve radi da mu se osigura dodatnih pola milijarde KM kako bi RS preživio ovu godinu – smatra Govedarica.

Ovo su zaključci Predsjedništva SDS-a:

1. Dokument "Izjava parlamentarnih političkih stranaka iz RS-a o postupcima djelovanja organa RS-a i predstavnika RS-a u institucijama BiH" je više politička deklaracija SNSD-a kakvu je javnost više puta imala priliku da vidi bez realizacije zaključaka nego ozbiljan dokument kojim se definiše pitanje imovine RS-a. Takav dokument je nemoguće amandmanima izmijeniti i Predsjedništvo SDS-a ga odbacuje.

2. Pošto Predsjedništvo SDS-a odbacuje predloženi dokument, v.d. predsjednika SDS-a neće se odazvati sastanku na kome Izjava treba biti potpisana danas u Narodnoj skupštini RS-a.

3. Predsjedništvo SDS-a konstatuje da od predloženih 21 tačke izjave samo jedna tačka tretira pitanje državne imovine i dok ostatak izjave tretira hiljadu puta ponovljene lažne politike SNSD-a koje se tiču vraćanja nadležnosti, međuentitetskog razgraničenja i hiljadu puta lažnog srbovanja u režiji SNSD-a.

4. SDS će na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a predložiti svoje zaključke koji će se ticati isključivo pitanjem državne imovine "kao javnog dobra" koje je Dejtonski mirovni sporazum decidno dodijelio entitetima RS-u i Federaciji BiH.

5. Predsjedništvo SDS-a izražava razočarenje činjenicom da u ovom trenutku, zahvaljujući manipulativnom dugogodišnjim djelovanjem Milorada Dodika, ne postoji ni najmanji prostor za raspravu o nacionalnom jedinstvu jer je svojim politikom obesmislio pojam nacionalnog jedinstva. Iznenađuje i reakcija pojedinih opozicionih političkih subjekata koji su zbog sitne političke koristi za sebe, nasrnuli na SDS.

6. SDS će u budućem periodu raditi na stvaranju uvjeta i političkog ambijenta za kreiranje iskrenog nacionalnog konsenzusa po važnim pitanjima za RS, a to državna imovina jeste, te će u tu svrhu kreirati atmosferu da se u javnosti stvori prostor da se o važnim nacionalnim pitanjima razgovara te ćemo se odazivati uvijek na sastanke ukoliko procijenimo da važnost teme to zahtijeva, ako ni zbog čega drugog da razotkrijemo lažnu patriotsku politiku, piše Faktor.