Predstavnici Izvršnog odbora Kantonalne organizacije Stranke demokratske akcije Livno na sastanku u ponedjeljak u Centrali stranke zaključili su da nema potrebne dvotrećinske većine za imenovanje nove Vlade Kantona 10.

Iz spomenutog izvršnog odbora navode da ostaju pri svojim ranije donesenim odlukama te da su spremni na osnovu koalicijskog sporazuma potpisanog 22. novembra ove godine, uzeti učešće u novoj vladi, kada se, kako kažu, za to steknu uvjeti, odnosno osigura potrebna dvotrećinska većina.  

Ovaj koalicioni sporazum obuhvatio je Hrvatski nacionalni pomak (koji ima pet zastupnika), HDZ 1990 (četiri zastupnika), SNSD i SDA sa po dva zastupnika, te Srpsku slogu i Srpsko jedinstvo sa po jednim zastupnikom. To je 15 ruku u Skupštini Livanjskog kantona od potrebnih 17.

Jozo Ćosić iz HDZ-a 1990, predsjedavajući Skupštine Livanjskog kantona, tvrdi da će imati 17 ruku kada SDA dostavi ime ministra, na šta se čeka već duže vrijeme.

Arif Kovačević, koji je potpredsjednik SDA Livanjskog kantona i potpredsjednik Skupštine Livanjskog kantona, nedavno je rekao da je zapelo upravo kod Hikmeta Hodžića.

“Zapelo je kod dijela funkcionera SDA koji žele ostati i u Domu naroda Parlamenta FBiH i držati mjesto u Vladi Livanjskog kantona. Radi se o Hikmetu Hodžiću, koji je i sadašnji ministar u Vladi Livanjskog kantona i delegat u Parlamentu FBiH. On želi da ostane ministar. Mi smo u Kantonalnom odboru SDA donijeli odluku da Gradska organizacija Livno da ime kandidata za novog ministra, ali Hodžić ne želi da sazove sjednicu Gradske organizacije i sada smo u situaciji da ne možemo provesti odluku. Trpimo svi i ostat ćemo bez vlasti. Zbog njegovih ambicija trpi cijela stranka”, kazao je tada Kovačević.