Nakon što je jučer istekao rok za formiranje Vlade Federacije BiH,  visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt održao je danas pres-konferenciju na kojoj je izjavio da se Federacija BiH nalazi u političkom zastoju, te pozvao političare da dođu do rješenja jer je to, kako je naglasio, njihova obaveza prema biračima.

- Ukoliko se odgovorni političari odriču ove odgovornosti, opredijeljen sam u namjeri da osiguram da se poštuje volja građana i da građani imaju Vladu koja radi u njihovo ime, bez obzira na njihovu vjersku i etničku pripadnost, pa i bez obzira na pripadnost političkoj stranci - rekao je Schmidt.

Istakao je da se ne radi o suštinskom neslaganju oko strukture Federacije BiH, već se, kako kaže, radi o borbi političkih stranaka za moć, a ne o borbi za opstanak naroda.    

- Ova borba između političkih stranaka koja je u stvari borba za moć i prevlast se može i mora riješiti. Maksimalistički zahtjevi, etnonacionalističke taktike zatrašivanja i neprihvatanje političke relanosti neće pomoći da Federacija BiH krene ka naprijed – kazao je Schmidt.

Tvrdi da ovaj trenutni zastoj ne može potrajati i da volja birača, koja je izražena na izborima u oktobru prošle godine, mora postati politička stvarnost.

- U  suprotnom demokratija ovdje nema smisla – naglasio je Schmidt.   

Navodi da odgovorni političari trebaju po strani ostaviti svoje političke interese i da moraju konstruktivno raditi bez obzira da li su na vlasti ili u opoziciji.

- Odgovorni političari moraju staviti po strani individualne interese i prepoznati interese FBiH, države i građana. Oni moraju raditi konstruktivno kako u vlasti, ali i u opoziciji. Opozicija je neodvojivi dio demokratije. Očekujem da političari dođu do rješenja za prevazilaženje zastoja do kojeg je došlo i što prije nastave sa formiranjem vlade koja ima podršku parlamentarne većine. To je obaveza koju imaju prema biračima, rekao je Schmidt.

Nakon brojnih održanih razgovora podsjetio je još jednom političke aktere na njihovu odgovornost da omoguće institucijama vlasti da rade svoj posao.

 - Ukoliko se političari odriču odgovornosti, opredijeljen sam u namjeri da se poštuje volja građana bez obzira na njihovu pripadnost. Bez obzira na koga se ovo odnosi, budite sigurni, ovo je zadnji poziv da se urazume. Očekujem da će se ovo uskoro uspješno riješiti. Neće biti više konačnih poziva, zaključio je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas na pres-konferenciji.

Radi podsjećanja, nakon što je predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara 30. marta donijela Odluku o imenovanju Vllade FBiH na osnovu sporazuma o formiranju vlasti između Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i ostalih stranaka nove parlamentarne većine okupljenih oko SDP-a, Naroda i Pravda (NiP) i Naše stranke, saglasnost je dao potpredsjednik Igor Stojanović (SDP BiH) dok drugi potpredsjednik Refik Lendo (SDA) nije dao svoj potpis jer SDA nije učestvovala u donošenju predložene Odluke.

Zato Odluku nije mogao potvrditi Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i imenovati Vladu u zadanom roku do 6. aprila.

Tako je ovaj dom na vanrednoj sjednici jučer samo razmatrao Informaciju o Odluci o imenovanju Vlade FBiH i donio nekoliko zaključaka, među kojima je taj da se što prije iznađe rješenje kako bi se konačno završio proces formiranja Vlade FBiH.