Lahore, na sjeveroistoku Pakistana, postao je zajedno s Delhijem i Calcuttom (Indija) najzagađeniji grad na svijetu. S populacijom od 11 miliona ljudi, loš kvalitet zraka je "vrlo štetana", prema tabeli švicarske organizacije IQAir.

S brojkama zabilježenim diljem svijeta, IQAir pakistanski grad rangira kao najzagađeniji, a slijede ga dva indijska grada, a na četvrtom mjestu je grad u kojem se pojavio covid-19: Wuhan (Kina).

Sarajevo je jedini evropski grad koji je u prvih 10, budući da su ostali gradovi azijski.

U Delhiju, gradu s 20 miliona stanovnika, prošlog je utorka najavljeno produženje zatvaranja škola na neodređeno vrijeme zbog loše kvalitete zraka, budući da je zagađenost u gradu 30 puta veća od maksimalne razine koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Prema WHO-u, loš kvalitet zraka može uzrokovati više od 6,5 miliona smrtnih slučajeva godišnje diljem svijeta, budući da 92% stanovništva udiše zagađeni zrak.

Isto tako, organizacija osigurava da bi evropski gradovi mogli izbjeći 114.000 dodatnih prijevremenih smrti svake godine ako se pridržavaju njezinih novih preporuka o kvalitetu zraka,