Nakon višegodišnjih napora saboraca i prijatelja te porodice i komšija ispravljen je dio nepravde prema Karlu Ivandiću, borcu Armije Republike Bosne i Hercegovine, braniocu Sarajeva, koji je prilikom pada naselja Otes 4. decembra 1992. godine smrtno pogođen metkom u glavu kada se treći put vraćao po granatu za RPG, kojim je tog dana u borbama pogodio i uništio jedan neprijateljski tenk i dva transportera.

Javna ustanova Fond Memorijala Kantona Sarajevo odgovorila je na skupštinsku inicijativu Amre Hasagić iz decembra prošle godine, zastupnice Stranke demokratske akcije u Skupštini KS, koju je podržao i prijatelj Karla Ivandića Damir Marjanović, u kojoj se traži da se na ploču s imenima šehida i poginulih boraca ispred OŠ “Osman Nakaš” na Čengić-Vili doda ime i prezime ovog hrabrog vojnika koji je s nepunih 19 godina dao život za odbranu domovine.

Iako se prevashodno tražilo da OŠ “Osman Nakaš”, u čijem je objektu na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu bio smješten i Štab Teritorijalne odbrane, bude preimenovana u OŠ “Karlo Ivandić”, još uvijek do toga nije došlo, ali je dodavanje imena i prezimena Karla Ivandića na ploču svakako korak naprijed u ispravljanju nepravde koja je definitivno postojala svih ovih godina.

Osim na Čengić-Vili, red je dodati Karla Ivandića i na spomen-tablu s imenima šehida i poginulih boraca na Ilidži, kojoj teritorijalno i administrativno pripada naselje Otes. Isto tako, još u junu ove godine Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS odgovorilo je pozitivno na zahtjev Vijeća roditelja navedene obrazovne institucije u kojem se traži da se barem školsko igralište nazove po Karlu Ivandiću, ali da će biti potrebna saglasnost Školskog odbora.

Predsjednik Vijeća roditelja OŠ “Osman Nakaš” Sanjin Halvadžija rekao je za “Stav” da je i Školski odbor u međuvremenu dao saglasnost, ali da se sada očekuje pisana odluka Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo.

“Dodavanje imena i prezimena Karla Ivandića na ploču ispred OŠ 'Osman Nakaš' prvi je korak u ispravljanju nepravde prema njemu. Vijeće roditelja je ljetos uputilo dopis na adresu Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS u kojem smo tražili da se školsko igralište nazove po ovom hrabrom momku i ministrica Naida Hota-Muminović bila je saglasna, ali je također istakla da se mora dobiti i odobrenje Školskog odbora. Nakon što smo dobili zeleno svjetlo i od ove instance, još samo je potrebno dobiti pismenu ovjeru Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo. Iskreno se nadamo da će i to uskoro biti riješeno i da će i ova inicijativa dobiti epilog kakav svi priželjkujemo”, kazao je Halvadžija.