Juan Antonio Samaranch izabran je za novog potpredsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta. Samaranch, jedini kandidat za upražnjeno mjesto potpredsjednika, dobio je 72 glasa za, četiri protiv i sedam suzdržanih u skupštini tijela, okupljenoj u Pekingu na svojoj 139. sjednici uoči zatvaranja Zimskih igara.

Španski čelnik, 62-godišnji sin bivšeg predsjednika MOK-a između 1980. i 2001. godine, već je bio potpredsjednik od 2016. do 2020. Finansijski analitičar, partner i izvršni direktor firme GBS Finance, pridružio se MOK-u 2001. godine.

Samaranch će preuzeti dužnost potpredsjednika 22. maja, kada se okončava službeno 139. zasjedanje MOK-a. Svi planirani sastanci nisu mogli biti održani u Pekingu zbog mjera prevencije covida. Za članove Izvršne komisije ponovno su izabrani Srbijanac Nenad Lalović i Talijan Ivo Ferriani, bez drugih kandidata.

Izabrana je i bivša slovačka olimpijka Danka Bartekova kao predstavnica sportista, a atletičar porijeklom iz Kenije Yiech Pur Biel, koji je kao izbjeglica nastupio na Igrama u Riju 2016. te predsjednik Međunarodne biciklističke unije, Francuz David Lapparpient, novi su članovi skupštine olimpijskog tijela. Francuz Martin Fourcade i Šveđanka Frida Hansdotte također su potvrđeni kao članovi tijela i oni predstavljaju zimske olimpijce, koji su ih birali tokom Igara u Pekingu.

Skupština je također odlučila da se naredna skupština MOK-a 2023. održi u indijskom Bombayu, finansijskoj prijestolnici zemlje. Sastanak će se poklopiti sa 75. godišnjice nezavisnosti Indije, koja je već bila domaćin sjednice tog olimpijskog tijela 1983. u New Delhiju.