Afrički kup nacija (Afcon) 2021. počinje danas u Kamerunu, nakon sedam mjeseci odgode zbog pandemije Covid-19. Najbolji igrači afričkog kontinenta takmičit će se za prestižnu titulu a a mnogi stručnjaci turnir će nazvati izdanjem s najviše zvijezda do sada.

Senegal, predvođen talismanom Liverpoola Sadiom Maneom, smatraju jednim od favorita za osvajanje trofeja. No, nekoliko drugih timova imaće takođe nešto reći o tome. Prije svih branitelj titule Alžir. Od Mohameda Salaha do tuniske tinejdžerske senzacije Hannibala Mejbrija ovo su neki od igrača na koje treba obratiti pažnju.

Mohamed Salah (Egipat)

Egipćanina već nekoliko godina smatraju najboljim afričkim fudbalerom, koji je zabio fenomenalnih 148 golova u 229 utakmica, u četiri i po sezone u Liverpoolu.

Ove godine dolazi na Afcon usred rasprava o tome je li on najbolji igrač svijeta. S obzirom na toosrednji učinak Lionela Messija i Cristiana Ronalda u novim klubovima, Salah bi mogao postati tek drugi Afrikanac koji je osvojio individualnu nagradu Ballon d'Or, nakon Liberijca Georgea Weaha.  Egipat je najuspješnija nacija na Afconu, sa sedam titula, ali njihov posljednji trijumf dogodio se 2010. godinu dana prije nego što je Salah debitovao. Cilj mu je osma titula.

Hannibal Mejbri (Tunis)

Tunižanin, 18-godišnji Hannibal Mejbri, odigrao je više utakmica za svoju državu nego svoj klub. Privremeni menadžer Manchester Uniteda, Ralf Rangnick, rekao je da je impresioniran Mejbrijevim nastupima na nedavno igranom Arapskom kupu, te da će ga integrirati u seniorsku ekipu.

Ilias Chair (Maroko)

Budući da je Chelseajev playmaker Hakim Ziyech izostavljen iz reprezentacije Maroka nakon sukoba s trenerom Vahidom Halilhodžićem, Atlas Lionsi će morati pronaći novu zvijezdu u timu a Ilias Chair iz Queens Park Rangersa mogao bi biti odgovor. Ovaj 24-godišnjak ove sezone ima šest golova i tri asistencije za drugoligaški engleski tim. Omalen je i vješt i često zna pogoditi iz daljine.

Rijad Mahrez (Alžir)

Alžir je u odličnoj formi a njihova zvijezda Riyad Mahrez ponovno će biti ključni igrač na kojeg treba paziti. Nakon što je prošlog mjeseca osvojio Arapski kup (Mahrez nije nastupio), Alžir je produžio svoj niz bez poraza na senzacionalnih 39 utakmica.

Mahrez je bio ključan za osvajanje Afričkog kupa prije tri godine, zabio je dramatični pobjednički gol iz slobodnog udarca u zadnjoj minuti protiv Nigerije u polufinalu. Od tada je svojoj kolekciji dodao i još jednu medalju prvaka engleske Premier lige. Alžirac ove sezone već ima šest golova i četiri asistencije za Manchester City.

Achraf Hakimi (Maroko)

Njegovo je ime u svakoj raspravi o najboljem beku u današnjem fudbalu. Hkimi ima samo 23 godine, a već je igrao za Real Madrid, Inter iz Milana, Borussiju Dortmund i Paris Saint-Germain.

Prošlog je ljeta zaradio veliki novac za dolazak u tim kojem su pridružili i Messi, Sergio Ramos, Gianluigi Donnarumma i Wijnaldum.

Beyatt Lekweiry (Mauritanija)

Mauritanac Beyatt Lekweiry je najmlađi igrač na ovogodišnjem Afconu. Šesnaestogodišnjak je zaradio iznenadni poziv u reprezentaciju nakon što je impresionirao na Arapskom kupu do 20 godina prošle godine. Njegovi vršnjaci koji bi trebali nastupiti na Afconu su 17-godišnji golman Sierra Leonea Ibrahim Sesay i 18-godišnji Mejbri iz Tunisa. Mauritanija će igrati u grupi sa Malijem i Tunisom.

Mohamed Abdelrahman (Sudan)

Sudan je većini ljubitelja fudbala potpuna nepoznanica a većina njegiovih reprezentativaca nastupa u sudanskoj ligi. Svoje nade polažu u napadača Mohameda Abdelrahmana, koji je postigao 15 golova za svoju zemlju, uključujući odlučujući pogodak protiv Južne Afrike koji je Sudanu donio mjesto na ovogodišnjem Afconu. Abdelrahman je ušao u historiju 2020. godine kada je postao najskuplji igrač u zemlji, pridruživši se Al-Hilalu Omdurmanu za milion dolara.

Yacine Brahimi (Alžir)

Ovaj 31-godišnji Yacine Brahimi počinje nturnir nakon što je prošlog mjeseca na Arapskom kupu dobio Zlatnu loptu za najboljeg igrača.

Bivši igrač Porta, koji sada obavlja igra u katarskom Al-Rayyanu, imam mnogo iskustva u Ligi prvaka, na Svjetskom prvenstvu i na Afconu i to bi moglo biti ključno u nastavku pobjedničkog niza Alžira.