Najprestižnija svjetska umjetnička manifestacija Venecijansko bijenale (La Biennale di Venezia) svečano je otvoreno 20. aprila. Domaćin ove manifestacije, Grad Venecija, pozvao je akademskog slikara i grafičara Safeta Zeca da predstavi svoja djela u paviljonu Venecije.

La Biennale di Venezia ove godine nosi slogan "Stranci svuda" i otvoreno je do 24. novembra 2024. godine.

Tokom otvaranja paviljona Venecije, pored ostalih, prisutnima se obratio i Safet Zec, rekavši da je i sam bio "stranac". Izrazio je zahvalnost najprije Udinama, koje su mu pružile šest godina gostoprimstva odmah nakon izbjeglištva iz Sarajeva, a potom Veneciji, u čije ime danas ima čast da se obrati široj italijanskoj i svjetskoj javnosti.

- Presretan sam što sam sa vama u ovom paviljonu. Vjerujem da sam donio nešto moga umijeća u ovaj lijepi prostor, kao i mali dio iz moje izmučene Bosne i Hercegovine. Zahvaljujem timu koji me je izabrao i vjerovao mi - rekao je Zec.

On je povodom izlaganja na bijenalu naslikao dvije velike slike na platnu.

Jedna predstavlja ženu sa djetetom i postavljeno je uz djela iz ciklusa posvećena ratnim tragedijama: Zagrljaj, Exodus i Molitva.

U nastavku postavke u zasebnoj prostoriji slikar je formirao svoj atelje pokazujući svakodnevnu radnu atmosferu i neke od najznačajnijih djela koja pripadaju njegovom raznolikom, bogatom opusu. U prostoriji ateljea je vidljivo druga i nezavršena slika na platnu sa ženskom figurom inspiriranom skulpturom Nike sa Samotrake.

Venecijanski paviljon, čiji je kustos Giovanna Zabotti i komesar Maurizio Carlin, nosi naziv "Kućni sekstant". U tom paviljonu, pored Safeta Zeca, prezentovana su djela još dva slikara, Pietra Ruffoa i Vittoria Marelle kao i pjesnika Franka Arminioa.