Izložba “Molitva” slikarskog maestra Safeta Zeca bit će otvorena u petak, 15. Decembra, u novootvorenim prostorima Europe House Sarajevo.

Safet Zec je u izjavi za Fenu kazao da se i ciklus “Molitva” priključuje njegovim dosadašnjim radovima koji su tematizirali ruke. Zec smatra da su ruke te koje su čudo, one stvaraju čuda.

Opus “Molitva” tako se priključuje ranijim djelima Safeta Zeca iz ciklusa kao što su “Egzodus” i “Zagljaj”.

Govoreći o prostoru u kojem će izlagati, Zec je kazao da je njegova izložba svojevrstan pozdrav novom mjestu.

“Da kažemo da je za sretan početak. Jer je nevjerovatno da je takva zgrada, jedna od najljepših iz perioda austrougarske, bila upotrebljavana za šaltere. To da ona sad živi kao multimedijalni prostor je veliki događaj za Sarajevo”, mišljenja je Zec.

Nakon otvaranja, izložba Safeta Zeca “Molitva” bit će dostupna za građane od 18. decembra do 31. januara, od ponedjeljka do petka u Europe House Sarajevo, kod Vječne vatre.

Valja istaći i to da je Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića upriličio završnu godišnju svečanost na kojoj su dodijeljene Medalje istaknutim ličnostima koje su svojim radom i djelima doprinijele promociji bh. društva i kulture.

Odlukom Upravnog odbora Bošnjačkog instituta dobitnici Medalje su istaknuti slikar, akademik Safet Zec, i posthumno književnik, akademik Dževad Karahasan.

Medalja Bošnjačkog instituta dodjeljuje se kao priznanje Fondacije za značajna ostvarenja i rezultate u oblastima nauke i obrazovanja, kulture i umjetnosti, privrede, zdravstva, sporta, kao i drugim oblastima rada i stvaralaštva, bez obzira na godinu ostvarenja, a koji doprinose ukupnom unapređenju, promociji i razvoju Bosne i Hercegovine i Bošnjaka.

Safet Zec, govoreći o ovom priznanju, kazao je da su nagrade stimulans i jedno drago usmjerenje. On je zahvalio Bošnjačkom institutu na nagradi istakavši da je riječ o lijepom gestu.

Ovaj gest, smatra Zec, dokaz je da postoje ljudi koji misle o stvaraocima i umjetnosti.

V.d. direktorica Bošnjačkog instituta Amina Rizvanović-Džuvić navela je da se Medalja Bošnjačkog instituta dodjeljuje najistaknutijima u oblasti književnosti, umjetnosti, naslijeđa, historije...

“Generalno je bila vodilja – najbolji od najboljih koji su živi među nama. Najbolji slikar živi bh. koji je imao najviše utjecaja i na bh. likovnu scenu i internacionalizaciju naše scene je Safet Zec. A akademik Dževad Karahasan je bio nominiran za života kao najveći živući pisac. I zato taj presedan. Nagrada se nije stigla dodijeliti zbog prerane smrti tako da smo na neki način ispravili tu nepravdu i žal što je nismo uručili za vrijeme njegova života”, kazala je Rizvanović -Džuvić.

Član Upravnog odbora Bošnjačkog instituta Hilmo Neimarlija ovom prilikom je istaknuo da se kroz ovakve nagrade ukazuje na značaj i doprinos Safeta Zeca i Dževada Karahasana za BiH.

On je mišljenja da su nas Zec i Karahasan zadužili prije svega veličinom i vrijednošću svog stvaralaštva.

“Približili su nas. Nas Bošnjake, nas Bosance i Hercegovce Evropi i svijetu”, podvukao je Neimarlija.

Na završnoj godišnjoj svečanosti Bošnjačkog instituta uručene su i zahvalnice donatorima Bošnjačkog instituta: Seadu Trhulju, akademiku Enesu Kariću, Fondaciji za bibliotečku djelatnost, posthumno Muji Kafedžiću, familiji Džuvić, Medini Roberts i Taneru Aliče.